D.O. Somontano, Huesca, Aragón
Wijngebied in de uitlopers van de Pyreneeën waar nog wijnen van unieke, traditionele druivenrassen gemaakt worden.
Somontano
Somontano betekent 'onder de berg'. Het ligt dan ook aan de voet van de Pyreneeën op ca. 50 km van de Franse grens, in de provincie Huesca en de autonome regio Aragón. Barbastro is de hoofdstad van het wijngebied, waar al in de Middeleeuwen wijn werd gemaakt . Sinds 1984 heeft het gebied de D.O.-status. D.O. staat voor denominación de origen protegida (gecontroleerde herkomstbenaming). In eerste instantie waren er vooral bedrijven die Franse druivensoorten aanplantten, maar er is inmiddels veel geëxperimenteerd en veranderd en vooral de laatste decennia zijn er nieuwe wijnbedrijven opgericht die (weer) unieke, traditionele druivenrassen gebruiken om originele wijnen te maken.
Wijngaarden
De herkomstbenaming beslaat ruim 4.000 hectare wijngaarden die op 350 tot 650 meter hoogte liggen in groene rivierdalen, veelal op terrassen, tussen de uitlopers van de Pyreneeën en de Ebrovallei in de provincie Huesca (regio Aragon). Er zijn 29 wijnproducenten ingeschreven bij de D.O. In totaal zijn er 15 druivensoorten aangeplant; naast de Franse druivensoorten (chardonnay, gewürztraminer, sauvignon blanc, riesling, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en syrah) zijn er Aragonese (macabeo, garnacha blanca, en garnacha tinta) en Spaanse (tempranillo) aangeplant, maar ook unieke plaatselijke, zoals de witte alcañón en de blauwe moristel en parraleta, die interessante wijnen met een lang leven (kunnen) opleveren.
Klimaat en bodem.
In Somontano heerst een gematigd continentaal klimaat. Het wordt door de Pyreneeën tegen noordenwinden beschut. Toch kunnen de temperaturen er extreem zijn (40°C in de zomer tot -10° C in de winter). De wijnbouwers zijn gewend aan wind, vorst, droogte en extreme hitte in de zomer. Door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven goed.
De bodem bestaat veelal uit bruine zandsteen en klei op een zachte onderlaag met een goede doorlatendheid. De grond is arm met voldoende kalksteen en een goede conditie.
Wijnhuis Alodia
Wij verkopen sinds 2012 de wijnen van Bodegas Alodia in Somontano.
Naam | Beschrijving | |
---|---|---|
29.01. Alodia Alcañón wit 2020 | Lichte, witte wijn van bijna uitgestorven soorten alcañón; deels vergist in rvs, deels in houten vaten. | ![]() |
29.02. Alodia rosé 2020 | Fruitige, sappige, soepele rosé van blauwe parraleta en syrah uit ecologisch bewerkte wijngaarden | ![]() |
29.04. Alodia Sin Sulfitos syrah 2020 | Stabiele, frisse, fruitige rode wijn van 100% syrah gemaakt met biologische technieken zonder toevoeging van sulfiet. | ![]() |
29.11 Alodia Crianza rood 2017 | Volle, rode wijn van garnacha tinta, cabernet sauvignon en syrah met 6 maanden houtrijping. |
![]() |
29.12 Alodia Crianza Sin Sulfitos 2018 | Stabiele, fruitige, rode wijn van cabernet sauvignon, waaraan geen sulfiet is toegevoegd en die 6 mnd gerijpt heeft op vat. | ![]() |
29.14. Alodia Moristel rood 2015 | Diepgekleurde, bruinrode wijn van 100% moristel uit de eigen, ecologisch bewerkte wijngaarden. | ![]() |
29.15. Alodia Syrah rood 2017 | Expressieve, frisse, fruitige wijn van 100% syrah met 8 maanden houtrijping | ![]() |
29.16. Alodia Parraleta rood 2012 | Uitzonderlijke, rode wijn van 100% parraleta uit eigen, ecologisch bewerkte wijngaarden. | ![]() |
29.51. Alodia brut nature wit | Droge, witte mousserende wijn vlgs. traditionele methode gemaakt van 70% macabeo, 30% chardonnay en garnacha blanca. | ![]() |
29.52. Luxuria brut nature rosé | Droge mousserende rosé vlgs. de traditionele methode gemaakt van garnacha tinta en cabernet sauvignon. | ![]() |