D.O. Somontano, Huesca, Aragón

Logo wijngebied SomontanoWijngebied in de uitlopers van de Pyreneeën waar nog wijnen van unieke, traditionele druivenrassen gemaakt worden.

Somontano
Somontano betekent 'onder de berg'. Het ligt dan ook aan de voet van de Pyreneeën op ca. 50 km van de Franse grens, in de provincie Huesca en de autonome regio Aragón. Barbastro is de hoofdstad van het wijngebied, waar al in de Middeleeuwen wijn werd gemaakt . Sinds 1984 heeft het gebied de D.O.-status. D.O. staat voor denominación de origen protegida (gecontroleerde herkomstbenaming). In eerste instantie waren er vooral bedrijven die Franse druivensoorten aanplantten, maar er is inmiddels veel geëxperimenteerd en veranderd en vooral de laatste decennia zijn er nieuwe wijnbedrijven opgericht die (weer) unieke, traditionele druivenrassen gebruiken om originele wijnen te maken.

Wijngaarden
De herkomstbenaming beslaat ruim 4.000 hectare wijngaarden die op 350 tot 650 meter hoogte liggen in groene rivierdalen, veelal op terrassen, tussen de uitlopers van de Pyreneeën en de Ebrovallei in de provincie Huesca (regio Aragon). Er zijn 29 wijnproducenten ingeschreven bij de D.O. In totaal zijn er 15 druivensoorten aangeplant; naast de Franse druivensoorten (chardonnay, gewürztraminer, sauvignon blanc, riesling, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en syrah) zijn er Aragonese  (macabeo, garnacha blanca, en garnacha tinta) en Spaanse (tempranillo) aangeplant, maar ook unieke plaatselijke, zoals de witte alcañón en de blauwe moristel en parraleta, die interessante wijnen met een lang leven (kunnen) opleveren.

Klimaat en bodem.
In Somontano heerst een gematigd continentaal klimaat. Het wordt door de Pyreneeën tegen noordenwinden beschut. Toch kunnen de temperaturen er extreem zijn (40°C in de zomer tot -10° C in de winter). De wijnbouwers zijn gewend aan wind, vorst, droogte en extreme hitte in de zomer. Door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven goed.
De bodem bestaat veelal uit bruine zandsteen en klei op een zachte onderlaag met een goede doorlatendheid. De grond is arm met voldoende kalksteen en een goede conditie.

Wijnhuis Alodia
Wij verkopen sinds 2012 de wijnen van Bodegas Alodia in Somontano.

Naam Beschrijving
29.01. Alodia Alcañón 2020 Onalledaagse, lichte, droge, witte wijn van de 3 bijna uitgestorven soorten alcañón afbeelding wijnfles Alodia Alcañón 2020
29.02 Alodia rosé 2019 Fruitige, sappige, soepele rosé van parraleta met syrah wijnfles Alodia Rosé 2019
29.02. Alodia rosé 2020 Fruitige, sappige, soepele rosé van parraleta met syrah afbeelding wijnfles Alodia rosé 2020
29.04. Alodia sin sulfitos añadidos (syrah) rood 2018 Fruitige rode wijn van vooral syrah uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen sulfiet is toegevoegd. afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos Añadidos 2018
29.04. Alodia Sin Sulfitos syrah rood 2020 Fris, fruitig rood wijn van 100% syrah uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen grammetje sulfiet is toegevoegd. afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos 2020
29.05. Alodia sin sulfitos añadidos (cabernet) rood 2018 Frisse, fruitige wijn van vooral cabernet sauvignon uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen sulfiet is toegevoegd. afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos 2018 2
29.07. Alodia Maceración Carbónica Moristel 2019

Fruitige rode wijn van 100% moristel uit de eigen (ecologische) wijngaarden.

afbeelding wijnfles Alodia MC Moristel 2019
29.11 Alodia Crianza rood 2016

Volle, rode wijn van garnacha tinta, cabernet sauvignon en syrah met 6 maanden houtrijping.  

afbeelding Alodia Crianza rood 2016
29.12 Alodia Sin Sulfitos Crianza 2018

Fruitige rode wijn van cabernet sauvignon uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen grammetje sulfiet is toegevoegd met 6 maanden vatrijping.

afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos Crianza 2018
29.14. Alodia Moristel rood 2015

Diepgekleurde, rode wijn van 100% moristel uit de eigen, ecologisch bewerkte wijngaarden.

afbeelding wijnfles Alodia Moristel rood