29.52. Luxuria brut nature rosé

Wijnhuis

Wijnsoort

Droge, mousserende rosé volgens de traditionele methode gemaakt van garnacha tinta en cabernet sauvignon.  

Druiven 
De mousserende wijn is geheel gemaakt van blauwe druiven. Er wordt dus geen rode wijn aan witte toegevoegd. De druiven komen uit de eigen wijngaarden El Treviño en Finca Crucelós bij Adahuesca op 650 meter hoogte op de hellingen van het Guara en Sevil Gebergte op rode, stenige, kalkhoudende bodem die ecologisch worden bewerkt, zonder gebruik van chemicaliën.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Het is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn en de belangrijkste in Cariñena. Hij is goed bestand tegen hitte en kou in dit gebied.
De cabernet sauvignon is een blauwe Franse druivensoort die is ontstaan door een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc en zijn oorsprong vindt in de Medoc. Hij doet het goed in de hoger gelegen, koelere wijngaarden.

Verwerking 
De druiven zijn met de hand geoogst en gecontroleerd. Na de ontsteling heeft de most een aantal uren een schilweking op 10-12° C ondergaan. Na een lichte persing, is de wijn koel vergist in roestvrijstalen tanks.
De wijn is volgens de traditionele methode gemaakt, d.w.z. met een tweede gisting op de fles. Bij deze gisting (op fles) is geen zoet (licor de expedición) of suiker toegevoegd (brut nature). Het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen is met de hand gebeurd. 12% alc.
De wijn heeft 18 maanden gerijpt op de gisten en de droesem van de wijn, zodat de mousse verfijnd is.
Sergio werkt zowel in de wijngaard als in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat.

Proefnotitie 
Licht aardbeienrood. Mooie, verfijnde, aanhoudende mousse. In de neus fris en fruitig. Droog, fruitig, elegant, expressief en aangenaam met een goede structuur.

Wijn en spijs 
Bij voorkeur (niet te) koel serveren: ca. 8° C.
In Spanje werden rosé mousserende wijnen vooral gedronken bij huwelijken, maar tegenwoordig is het vooral een maaltijdbegeleider. Deze mousserende wijn is dan ook niet alleen geschikt als aperitief (met of zonder tapas) maar hij kan ook uitstekend een hele maaltijd begeleiden, mits het dessert niet zoet is.

Vermeldingen 
Perswijn (Gerard Reijmer) nr. 2-2013; Somontano: Alodia: "Hij werkt zowel in de wijngaard als in de kelder volledig biologisch... Zijn wijnen zijn inderdaad anders dan anders: fris, kruidig, spannend en zeer de moeite waard. "

Artikelnummer 
29.52.50; zie verder onder "bestellingen".