29.01. Alodia Alcañón wit 2020

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van de 3 soorten alcañón uit de eigen, zeer oude, verspreid liggende wijngaarden bij Adahuesca op 650 meter hoogte op een arme, stenige ondergrond. Het zijn kleine percelen tussen olijf- en amandelbomen in verscheidene dorpen in Somontano; in totaal 4 hectare. De wijnstokken zijn traditioneel aangeplant in struikvorm. Ze worden door Sergio traditioneel/ecologisch bewerkt, middels organische bemesting, mechanische en handmatige bewerking van de bodem, zonder gebruik van chemicaliën. 
De alcañón is de in de laatste decennia waarschijnlijk meest vergeten, verwaarloosde en bijna uitgestorven, plaatselijke druivensoort in Somontano. Het is een bewerkelijke, laat rijpende druivensoort met een lage opbrengst en er zijn drie verschillende soorten alcañón; twee ervan zijn wit (goudgeel), de derde is lichtrood. De eerste witte soort heeft kleine druiven, losse trossen en wat meer suiker; de tweede heeft compacte trossen en wat meer zuren. De derde (alcañón royo) is lichtrood gekleurd.

Verwerking 
De druiven zijn laat (in oktober) met de hand geoogst in bakken van 15 kg en bij binnenkomst in het bedrijf dubbel gecontroleerd: tros voor tros en druif voor druif. Daarna zijn de druiven ontsteeld en hebben ze gedurende enkele uren een schilweking op lage temperatuur gehad, met uitzondering van de alcañón royo. Deze lichtgekleurde soort is meteen zacht geperst en koel vergist in kleine vaten (225 liter) van Amerikaans eiken. De andere twee soorten alcañón zijn koel vergist in roestvrijstalen tanks. De wijn van de drie soorten zijn samen gebotteld. In totaal worden sinds 2006 jaarlijks zo'n 1700 flessen alcañón-wijn gemaakt. Ook in het wijnbedrijf werkt Sergio ecologisch, maar zonder certificaat. 11,5% alc.

Proefnotitie 
Opvallende geelgroene kleur. Frisse aanzet. Fruitige aroma's (citrus, wit steenfruit, banaan, lychee, ananas, perzik), bloemig, mineralen. Zijdezacht en fruitig. Fijne, zachte zuren en licht nootachtig. Evenwichtig. 

Vermeldingen 
De Grote Hamersma/DGH 2015 (oogstjaar 2013): 8 "Van een producent die al een eigenwijze espumoso maakt, kun je ook werken met een onalledaagse druif verwachten. De alcañón komt louter en alleen in Somontano voor. En welbeschouwd levert-ie daar wit op die tegenwoordig toch helemaal in het pulletje zou vallen. Licht, licht alcoholisch, citrusfris, appelrins, amandelbitter en levendig." 
Peñín 2014. 87/100: "strogele kleur. Fris aroma, vers fruit, witte bloemen, expressief. Smaakvol, fruitig, goede zuren."

Wijn en spijs 
Bij voorkeur (niet te) koel serveren: 8-10° C. 
Deze delicate wijn kan gedronken worden als aperitief of bij lichte of verfijnde gerechten, zoals visgerechten (w.o. merluza en salsa), groentes en gevogelte.

Artikelnummer  
29.01.20; zie verder bij "bestellingen". 
EAN 8 437008 231072