29.15. Alodia Syrah rood 2021

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 100% syrah-druiven, afkomstig uit oude wijngaarden Crúcelos en Coronas op 650 meter hoogte op de hellingen van het Guara en Sevil Gebergte op rode, stenige, kalkhoudende bodem die ecologisch worden bewerkt: middels organische bemesting, mechanische en handmatige bewerking van de bodem en zonder gebruik van chemicaliën.
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Volgens sommigen zou hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar zuidoost Frankrijk gebracht zijn, volgens anderen komt hij voort uit twee Franse druivensoorten (de dureza en de mondeuse blanche). Hij heeft een warm en droog klimaat en geen vruchtbare grond nodig. Een sterke druif (als hij voldoende teruggesnoeid wordt) met een dikke schil die voor kleur en tannine zorgt.

Verwerking 
De druiven zijn in de (koele) nachtelijke uren machinaal geoogst en bij binnenkomst in het verwerkingsgebouw zijn de druiven gecontroleerd. Vervolgens zijn de gezonde druiven ontsteeld en is de wijn met de schillen koel vergist in roestvrijstalen tanks. Na de alcoholische (tweede) gisting heeft deze wijn 8 maanden gerijpt in kleine vaten van Amerikaans eikenhout..
Door het hoge tanninegehalte en de juiste zuurgraad, heeft de wijn tijd nodig gehad om op dronk te komen en kan de wijn goed ouderen.
Sergio werkt zowel in de wijngaard als in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat. De kosten zijn hoog in verhouding tot zijn opbrengst. En hij investeert zijn middelen liever in biologische experimenten om wijnen met weinig of geen sulfiet te maken. 

Proefnotitie Karmijnrood. Fruitig (rood fruit, w.o. veel bessen, frambozen en kersen, pruimen), kruiden. Gestoofd fruit, wat chocolade. Stevig. Redelijk lange afdronk. 14/14,5%% alc.  

Artikelnummer: .
29.07.21; zie verder bij "bestellingen". 
EAN 8 437009 231164