29.11 Alodia Crianza rood 2019

Wijnhuis

Wijnsoort

Volle, rode wijn van syrah, aangevuld met garnacha tinta en cabernet sauvignon met 6 maanden houtrijping.  

Druiven 
De wijn is gemaakt van syrah- en garnacha-druiven uit de eigen, oude wijngaarden Crucelós, Treviño en Coronas bij Adahuesca, aangevuld met cabernet sauvignon uit jongere wijngaarden. Alle wijngaarden worden volledig ecologisch bewerkt.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Het is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn en de belangrijkste in Cariñena. Hij is goed bestand tegen hitte en kou.
De cabernet sauvignon is een blauwe Franse druivensoort die is ontstaan door een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc en zijn oorsprong vindt in de Medoc. Hij doet het goed in de hoger gelegen wijngaarden aan de voet van de Pyreneeën.

Verwerking 
De druiven zijn in de (koele) nachtelijke uren machinaal geoogst en gecontroleerd. Na de ontsteling zijn de druiven met de schillen vergist in roestvrijstalen tanks. Na de malolactische (tweede) gisting heeft de wijn  zes maanden gerijpt in kleine (225 liter) vaten van Amerikaans eikenhout. 14% alc.
Sergio werkt zowel in de wijngaard als in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat.

Proefnotitie 
Diep kersenrood. Aromatische geur. Fruitig (w.o. cassis, bessen, kersen en frambozen), kruidig. Evenwichtig. Stevig. Rond, fris en fruitig met mooie, zachte tannines. Middenlange afdronk.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op ca. 16-18° C geserveerd worden bij veel gerechten, maar ook als aperitief.

Vermeldingen 
De Grote Hamersma/DGH 2018 (oogstjaar 2014): 8,5 "Erg sappige, lekkere tinto voor geen geld. Cabernet sauvignon duidelijk aanwezig. Cassis op zijn Chileens. Daar spreken ze ook Spaans. Flink frambozen-bijdrage. Zoete en zure besjes. Handzame kruiderij.
De Grote Hamersma/DGH 2015 (oogstjaar 2011): 8+ "Bio maar niet gecertificeerd. Te veel gedoe, te veel papierwerk, te duur, volgens de producent. Tijd en geld worden in de wijngaard gestopt. De wijndrinker betaalt er niks meer voor. En krijgt er wel veel pront rood fruit voor. Frambozen, aardbeien op sap, kersenzoet."

Artikelnummer  
29.03.19; zie verder bij "bestellingen".