29.16. Alodia Parraleta rood 2012

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van druiven uit de eigen (van grootvader op vader overgegane) wijngaarden op het landgoed Crucelós in Adahuesca op 650 meter hoogte met veel stenen. De wijngaard worden traditioneel ecologisch) bewerkt, middels organische bemesting, mechanische en handmatige bewerking van de bodem en zonder gebruik van chemicaliën. 
De parraleta (of tinta caiada in Portugal en carenisca op Sardinië) is een unieke, plaatselijke, lang verontachtzaamde, bijna verdwenen, inheemse, blauwe druivensoort. Het rendement ligt laag, maar hij kan wijn opleveren met een goede kleur en structuur, een hoge zuurgraad en veel phenolen. Hij is niet gemakkelijk te verbouwen omdat hij zeer gevoelig is voor meeldauw en veelvuldig, secuur en streng moet worden bewerkt en teruggesnoeid om er goede wijn van te kunnen maken. Derhalve is de aanplant van 22% in Somontano in 1975 is teruggelopen tot 0,2% begin deze eeuw.

Verwerking 
De druiven zijn met de hand in de koele ochtenduren geoogst en bij binnenkomst in het bedrijf gecontroleerd. Na de ontsteling is de most met de schillen koel vergist in roestvrijstalen tanks. Na de (tweede/malolactische) gisting heeft de wijn 14 maanden gerijpt op de droesem met wekelijkse bâtonnages in 'barricas' (225 litervaten) van Amerikaans eikenhout. 13,5% alc.
Sergio werkt ook in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat.

Proefnotitie 
Robijnrood. Fruitig (zwarte bessen, bosbessen, pruimen) en kruidig, wat tabak. Krachtig, fris, mondvullend. Stevige tannines en zuren. Evenwichtig. Complexe wijn. 
De wijn kan goed ouderen door zijn hoge tanninegehalte en juiste zuurgraad.

Vermeldingen  
De Grote Hamersma/DGH 2018: (oogstjaar 2012) 8,5  "Een nieuwe druif uit het rare druivenkabinet: parraleta. Puur Somontano. Voor zover je daarvan kunt spreken als een druif onder andere namen ook in Italië, op Corsica en in Portugal opduikt. Echter, hij wordt aan deze Spaanse regio toegedicht omdat-ie daar naar alle waarschijnlijkheid toch zijn wiegje had staan. Ter plekke huisvest dat in ieder geval een druif die zorgt voor rood met veel donkerte, lage bramenstruiken, tweepersoons bosbessenbedden en een baan zonlicht door het struweel om de er geen eng beestenbos van te maken. 
Perswijn 26/2 maart/april 2013 (oogstjaar 2009): "Veel frisheid in de wijnen en veel karakter... Onze favoriet hier (Bodegas Alodia) was de (rode) Parraleta. Bosvruchten in de geur, krachtige indruk, maar toch rank en verfrissend. Bijzonder." 
Peñín Gids 2014 (oogstjaar 2009): 88/100 "Kersenrood, granaatrode rand. Aroma's van rijp fruit, leer, aarde. Expressief. Krachtige smaak, smaakvol, complex, evenwichtig."

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 16-18°C geserveerd worden. 

Artikelnummer 
29.06.12; zie verder bij "bestellingen".. 
EAN 8 437008 231263