Destilería Mascaró

Familiebedrijf in Penedés dat fijne distillaten maakt.

Familiebedrijf 
Het familiebedrijf Mascaró is in 1945 opgericht door Narciso Mascaró, zoon en kleinzoon van een wijnhandelaren en distilleerders. Hij begon cava, brandy en likeur te maken. Zijn zoon, Antonio Mascaró, volgde hem in 1966 op. Hij heeft traditie en modernisering kunnen verenigen.
Tegenwoordig staat de 3e generatie - zijn dochter Montse, oenoloog en directeur - aan het hoofd van het bedrijf. Mascaró maakt naast mousserende en stille wijnen (van Franse druivensoorten), ook uitzonderlijke distillaten.
Het logo van het bedrijf symboliseert schoonheid en kracht. De mascaron (mascaró in het Catalaans) is gemaakt door Lluís Hortalà, een beeldhouder uit Olot, Gerona. Het is een mythologisch en fantastisch schepsel, half mens, half leeuw. De kracht, autoriteit en schoonheid van de leeuw enerzijds, de intelligentie en gevoeligheid van de mens anderzijds.

Wijngoederen 
De familie bezit 2 goederen: Mas Miquel met 35 hectare wijngaarden in Aiguamurcia, Alt Penedés (vroeger eigendom van het Cisterciënzer klooster Santes Creus), waar de Catalaanse druivensoorten parellada en xarel.lo en de Spaanse macabeo en garnacha zijn aangeplant naast Franse. De parellada en macabeo worden gebruikt voor de productie van de Marc. Van het landgoed "El Castell" met 7 hectare in La Múnia komen de Franse druivensoorten ugni blanc, folle blanche en colombard voor de productie van de Brandy.
De druiven worden bij Mas Miquel tot basiswijn verwerkt. De Caves (ondergrondse kelders) voor het rijpen van de mousserende wijnen liggen in het centrum van Vilafranca.

Distilleerderij 
De moderne distilleerderij ligt - om veiligheidsredenen - buiten het centrum van Vilafranca del Penedés. Mascaró heeft 11 alambiek destilleerketels (alambics Charentais), grote en kleine houten vaten voor de rijping.

Naam Beschrijving
17.01. Gran Licor de Naranja Subtiel enkelvoudig sinaasappeldistillaat zonder additieven en kleurstoffen. afbeelding fles Gran Licor de Naranja
17.02. Marc (de Cava) Mascaró Fijn distillaat van druivenmoer dat 6 jaar heeft gerijpt op Limousin eikenhout. afbeelding fles Marc Mascaró
17.03. Brandy Narciso Privé Fijn distillaat van druiven uit eigen wijngaarden in de Penedés 5 jaar gerijpt op Limousin eikenhout. afbeelding fles Brandy Narciso Mascaró Privé