D.O. Arribes, Salamanca, Castilla y León

Klein eeuwenoud wijngebied in Natuurpark Arribes met juan garcía als belangrijkst en bruñal als meest uitzonderlijk druivenras.

ArribesKaart en ligging wijngebied Arribes
Arribes is een wijngebied met een eeuwenoude wijntraditie dat sinds 1998 wordt erkend als Vino de la Tierra de Arribes del Duero en sinds 2007 als D.O. (Denominación de Origen) Arribes, maar de wijnbouw in dit gebied dateert uit de tijd van de Romeinen die op de hellingen van de Duero terrassen aanlegden of zelfs de Phoeniciërs. In 1870 verscheen de Phyloxera ook in dit gebied. Veel wijngaarden gingen verloren en een groot deel van de bevolking emigreerde naar Zuid-Amerika. Aan het begin van de 20e eeuw werden nieuwe wijnstokken (op Amerikaanse onderstammen) aangeplant, maar in het gebied zijn ook nog wijngaarden met "directdragers" te vinden. 
Het wijngebied ligt in het zuidwesten van de provincie Zamora en het noordwesten van de provincie Salamanca op de grens met Portugal in een lange strook langs de (wijn)rivier de Duero.
De naam is afgeleid van het Latijnse Arribes: "aan de oevers" (van de rivier de Duero)..
Het gebied werd in 2002 (ecologisch) Natuurpark Las Arribes (del Duero) vanwege zijn ecologische waarde.

Wijngaarden
De herkomstbenaming Arribes beslaat ca. 400 hectare wijngaarden op (zeer) kleine percelen met vooral (zeer) oude wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. De meeste stokken groeien veelal solitair, laag bij de grond. Veel oude wijngaarden liggen op hooggelegen terrassen tegen de helling van de Duero. Het rendement ligt laag: gemiddeld 1,5 kg druiven per wijnstok. Er zijn momenteel zo'n 360 druiventelers en 17 wijnproductiebedrijven ingeschreven bij de herkomstbenaming.
De belangrijkste druivensoort is de blauwe juan garcía (of mouratón, negrón de aldán of gorda in Portugal). Hij heeft een dunne schil en is vroeg rijpend. Daarnaast zijn de blauwe rufete, tempranillo (tinta serrana of tinto Madrid), garnacha tinta, mencía, bastardillo chico en de zeer zeldzame bruñal aangeplant. Deze laatste heeft een dikke schil die veel tannines bevat. De aanplant van de tempranillo is toegenomen en inmiddels groter dan alle andere druivensoorten.
De belangrijkste witte druivensoort is de malvasía (castellana). Daarnaast zijn de verdejo en de albillo mayor/real toegestaan.

Bodem en klimaat
De bodem is ondiep en bestaat uit zand met kwarts en graniet. Hij is onvruchtbaar met weinig organisch materiaal. De ondergrond bestaat vooral uit leisteen en graniet.
In het gebied heerst een landklimaat met een Atlantische invloed. Er valt voldoende regen.

Wijnen
In het gebied worden witte, rosé en rode wijnen gemaakt. 
De witte D.O.-wijnen mogen van malvasía, verdejo en albillo gemaakt zijn, maar moeten van minimaal 60% malvasía gemaakt zijn. 
De rosé D.O.-wijnen mogen van juan garcía, rufete, tempranillo, garnacha tinta, mencía, bruñal, malvasía, verdejo en albillo gemaakt zijn, maar moeten van min. 60% juan garcía, rufete en/of tempranillo gemaakt zijn. 
De rode D.O.-wijnen mogen van juan garcía, rufete, tempranillo, garnacha tinta, mencía en bruñal gemaakt zijn, maar moeten van min. 60% juan garcía, rufete, bruñal en/of tempranillo gemaakt zijn. 
De rode Crianza wijnen moeten 2 jaar hebben gerijpt, waarvan min. 6 maanden op eikenhouten vaten (max. 330 l); de Reserva wijnen 3 jaar, waarvan min. 12 maanden op eikenhouten vaten; de Gran Reserva wijnen 5 jaar, waarvan min. 24 maanden op eikenhouten vaten.

Wijnhuizen Arribes de Vettonia en Ribera de Pelazas
Wij importeren en verkopen sinds 2006 de wijnen van een pionier in dit gebied, het kleine cooperatieve wijnbedrijf Arribes del Duero in Corporario, Aldeadábila de la Ribera en van het eigenzinnige wijnbedrijf Ribera de Pelazas. 

Naam Beschrijving
14.01. Arribes de Vettonia wit 2019

Fruitige, droge, witte wijn van 100% malvasía blanca druiven uit oude wijngaarden.

afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia wit
14.04. Arribes de Vettonia Roble rood 2018

Slank rood van rufete uit 100+ jaar oude wijngaard en juan garcía met korte houtrijping.

afbeelding wijnfles Arribes Roble rood
14.21. Hechanza Crianza rood 2014

Geconcentreerde, houtgerijpte rode wijn van juan garcía-druiven van 100 jaar oude wijnstokken

afbeelding wijnfles Hechanza Crianza rood 2014
14.31. Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada rood 2007

Unieke, uitgesproken rode wijn van 100% bruñal van zéér oude, directdragende wijnstokken. 

afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada rood
16.04 Abadengo Roble Rode wijn van juan garcía uit ruim 100 jaar oude wijngaarden met een bijzonder terroir gegist met eigen gisten en 6 maanden gerijpt op Frans eikenhout. afbeelding wijnfles Abadengo Roble rood 2018
16.11 Abadengo Crianza Krachtige, eigenzinnige, geconcentreerde, rode wijn van juan garcía gegist met eigen gisten en 12 maanden gerijpt op vaatje van Frans eikenhout.