14.31. Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada 2007

Wijnsoort

Wijngaarden
De wijn is gemaakt van 100% bruñal van zéér oude wijnstokken op de steile hellingen van de rivier de Duero in het (ecologische) natuurpark Arribes del Duero. De wijnstokken groeien solitair, in struikvorm, laag bij de grond op kleine, verspreid liggende percelen op hoge terrassen tegen de steile rivierhelling, naast olijfbomen. 
De bruñal is een unieke, eeuwenoude druivensoort die alleen voorkomt in Arribes op de oevers van de Duero. De zeldzame druivensoort was bijna uitgestorven. De wijnstokken zijn directdragers en zijn dus niet geënt op Amerikaanse onderstammen. Zij hebben de eigen Europese Vitis Vinifera wortels. De druiventrossen zijn klein en compact. De druiven hebben een blauwzwarte schil, hard vruchtvlees en blank sap. De smaak is bijzonder, de zuurgraad perfect, het rendement (zeer) laag.

Verwerking
De druiven zijn met de hand in kleine bakken geoogst en direct vervoerd naar de verwerkingsruimte. Na een strenge selectie en de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuur gecontroleerde tanks. Daarna heeft de wijn 14 maanden gerijpt op kleine vaten van 225 liter van Frans eikenhout. 14,5% alc.

Proefnotitie
Robijnrood. Krachtige geur. Mineralen, kruiden, fijne cacao, koffie, tabak, wat gestoofd fruit. Smaakvol met pit. Evenwicht tussen kruiden, fruit (zoals pruimen) en frisse zuren en een bittertje.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste tussen 16-18° C geserveerd worden. 
Deze krachtige wijn past bij wildgerechten, kruidige stoofschotels, geroosterd vlees, jamón ibérico (de bellota). 

Vermelding
Guía Peñín 2015 (oogstjaar 2007): 90/100 punten. *** :Diep kersenrood, granaatrode rand. Aroma's van rijp fruit, kruiden, romig hout, geroosterd, complex. Krachtige smaak, smaakvol, geroosterd, rijpe tannines."
Peñín Gids 2014 (oogstjaar 2007) 89/100 "Kersenrood, granaatrode rand. Aroma's van rijp fruit, kruiden, romig hout, geroosterd. Krachtige smaak, smaakvol, geroosterd, rijpe tannines. "  

Artikelnummer
14.31.07; zie verder bij "bestellingen". Beperkte voorraad.