Bodegas Arribes del Duero

Klein coöperatief wijnbedrijf in Aldeadábila de la Ribera in ecologisch natuurpark

Kleingrondbezit
De boeren in Arribes del Duero bezitten zeer kleine, oude, verspreid liggende wijngaarden. Zij beschikken over ondergrondse kelders, waar zij eeuwenlang hun wijnen maakten. Zij verkochten die wijnen veelal in het gebied en waren afhankelijk van handelaren. In 1992 werd een klein coöperatief bedrijf opgericht met als doel alle wijnboeren in Arribes te verenigen. Alleen konden de kleine boeren niet dié investeringen doen die nodig waren om kwaliteitswijnen te maken. Het is niet gelukt alle wijnboeren te verenigen, maar het is wel gelukt zo'n 100 leden - traditionele wijnbouw families - in de gemeenten Adeadávila de la Ribera, Corporario, Masueco, Pereña en Villarino de los Aires te verenigen. Zij hebben in totaal 103 hectare wijngaarden in hun bezit die zij bewerken. De bodega werkt hard aan het verbeteren van de kwaliteit van de wijnen en mede dankzij haar inspanningen is de gecontroleerde herkomstbenaming Arribes in 2007 tot stand gekomen.

terras wijngaard Arribes del Duero
Wijngaard op terrassen   

Wijngaarden
De wijngaarden zijn beplant met wijnstokken die 60 tot ruim 100 jaar oud zijn. Zij zijn aangeplant op kleine, verspreid liggende, hooggelegen (600 tot 800 meter) terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero in het (ecologische) natuurpark Arribes (del Duero) in Salamanca op de grens met Portugal. 
De wijngaarden moeten traditioneel met de hand en soms met de hulp van (muil)dieren worden bewerkt. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond. De bodem is ondiep en bestaat uit zand met kwarts en graniet. De ondergrond bestaat uit leisteen of graniet met weinig organisch materiaal. 
De belangrijkste druivensoort met 80% van de aanplant is de inheemse, blauwe juan garcía (mouratón in Galicië, negrón de aldán in Bierzo, gorda in Portugal). Daarnaast zijn de blauwe tempranillo, rufete, (de zeldzame en eeuwenoude) bruñal en de witte malvasía aangeplant.

Wijnproductie
De druiven worden met de hand bij optimale rijpheid in kleine bakken van 20 kg geoogst, direct naar de verwerkingsruimte vervoerd en vergist in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. Van de blauwe druiven worden naast rosé en jonge rode wijnen houtgerijpte crianza- en reserva- wijnen gemaakt. Van de witte druiven wordt een (jonge) witte wijn gemaakt. Van de bruñal worden unieke rode wijnen met een lange levensduur gemaakt.
Voor de houtrijping beschikt het wijnbedrijf over "barricas" (225 litervaten) van vooral Frans, maar ook Amerikaans eikenhout.

Olijfboomgaarden
Door het microklimaat kunnen in dit natuurgebied al eeuwenlang naast wijndruiven, amandelen en olijven worden geteeld. De olijfboomgaarden in Arribes del Duero zijn eeuwenoud. Ze staan verspreid op terrassen op de steile oevers van de Duero tussen de wijngaarden, mede om de ondiepe bodem op de leistenen of granieten ondergrond vast te houden. Ook hier wordt het werk veelal met de hand en de hulp van (muil)dieren gedaan
De olijvensoort is de plaatselijke manzanilla cacereña. Door de droogte, de olijvensoort en de hoge leeftijd van de bomen ligt het rendement laag. Voor één liter 'virgen extra' olijfolie zijn 6 tot 8 kilo olijven nodig. De oogst gebeurt selectief met de hand bij optimale rijpheid. De olijven worden dezelfde dag verwerkt in de gemeenschappelijke  olijfoliemolen van Aldeadávila de la Ribera. Na het verwijderen van takjes en blaadjes, zijn de olijven gewassen en gemalen tot een pasta, waaruit de (virgen extra) olijfolie gewonnen wordt door eenmaal mechanisch te persen zonder hitte of chemische toevoeging.

Arribes de Vettonia
De eerste bewoners van de streek Las Arribes (del Duero) waren de Vettonen, een Keltische stam. Ter ere van hen is de naam van de meeste wijnen gekozen. 
Maar het waren de Romeinen die begonnen met het aanleggen van de terrassen om de lastig te bewerken gronden in het gebied te kunnen bewerken.
Het dier op het etiket staat voor de dieren (muildieren, ezels) die in dit gebied nog steeds werk verrichten op het land.

Wij importeren de meeste wijnen van dit wijnhuis sinds 2004.

Naam Beschrijving
14.01. Arribes de Vettonia wit 2018

Fruitige, droge, witte wijn van 100% malvasía blanca druiven uit oude wijngaarden.

afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia wit
14.02 Arribes de Vettonia rosé 2018

Frisse, fruitige rosé van 100% juan garcía uit oude wijngaarden in ecologisch natuurpark.

afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia rosé
14.02. Arribes de Vettonia rosé 2017

Frisse, fruitige rosé van 100% juan garcía uit oude wijngaarden in ecologisch natuurpark.

afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia rosé
14.03. Arribes de Vettonia rood 2012

Pittige rode wijn van 100% juan garcía van gem. 60 jaar oude wijnstokken.

afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia rood
14.04. Arribes de Vettonia Roble rood 2015

Slank rood van rufete uit 100+ jaar oude wijngaard en juan garcía met korte houtrijping.

afbeelding wijnfles Arribes Roble rood
14.04. Arribes de Vettonia Roble rood 2016

Slank rood van rufete uit 100+ jaar oude wijngaard en juan garcía met korte houtrijping.

afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia Roble rood
14.11. Arribes de Vettonia Crianza rood 2016 Krachtige, houtgerijpte, rode wijn van geselecteerde juan garcia-druiven van oude wijnstokken. afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia Crianza rood
14.21. Hechanza Crianza rood 2013

Geconcentreerde, houtgerijpte rode wijn van juan garcía-druiven van ruim 100 jaar oude wijnstokken

afbeelding wijnfles Hechanza Crianza rood 2013
14.21. Hechanza Crianza rood 2014

Geconcentreerde, houtgerijpte rode wijn van juan garcía-druiven van 100 jaar oude wijnstokken

afbeelding wijnfles Hechanza Crianza rood 2014
14.31. Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada rood 2007

Unieke, uitgesproken rode wijn van 100% bruñal van zéér oude, directdragende wijnstokken. 

afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada rood