16.31. Abadengo Selección Esp. 2015

Wijnsoort

Druiven.
Deze rode wijn is gemaakt van 85% juan garcía druiven en 15% bruñal druiven. Beide soorten zijn met de hand geoogst en geselecteerd uit de eigen, verspreid liggende wijngaarden die ruim resp. 80+ jaar en nog ouder zijn en meestal op hoge terrassen langs de Duero liggen, waardoor er vrijwel alleen handmatig gewerkt kan worden. De ondergrond bestaat uit leisteen. De druivenstokken groeien traditioneel, laag bij de grond. Het rendement ligt laag (1,5 kg/stok).
De juan garcía (of mouratón, negrón de aldán of gorda in Portugal) is een zeer oude, bewaard gebleven blauwe druivensoort. Hij komt vooral voor op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hoe de juan garcía aan zijn naam gekomen is is niet bekend. Het zou de naam kunnen zijn van diegene die de druivensoort als eerste in Arribes aanplantte. De juan garcía heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar, maar hij is erg gevoelig voor botrytis. De rijping wordt bemoeilijkt als het vlak voor de oogst regent. De schillen barsten dan snel open.
De bruñal is een unieke, eeuwenoude druivensoort die alleen voorkomt in Arribes op de oevers van de Duero. De zeldzame druivensoort was bijna uitgestorven. De wijnstokken zijn directdragers en zijn dus niet geënt op Amerikaanse onderstammen. Zij hebben de eigen Europese Vitis Vinifera wortels. De druiventrossen zijn klein en compact. De druiven hebben een blauwzwarte schil, hard vruchtvlees en blank sap. De smaak is bijzonder, de zuurgraad perfect, het rendement (zeer) laag.

Verwerking.
De druiven zijn bij binnenkomst in het bedrijf streng geselecteerd en ontsteeld. De koele schilweking heeft plaatsgevonden in kleine tapsvormige, temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten. De gisting heeft plaatsgevonden in kleine vaten (225 l). Bij de vinificatie zijn geen gisten toegevoegd. Alleen de (wilde) gistcellen op de druiven zijn gebruikt. Na de gisting heeft de wijn 24 maanden gerijpt op kleine vaten (225 l) van Frans en Roemeens eikenhout. De wijn is ongefilterd gebotteld, waardoor de wijn bezinksel kan hebben gevormd of gaan vormen. Daarna heeft de wijn op fles verder gerijpt en zal nog verder rijpen.

Proefnotitie.
Kersenrode wijn. In de neus expressief met aroma's van donker fruit, pruimen, kruiden (zoals kruidnagel en nootmuskaat) en wat chocolade. In de mond stevig, vol, warm, krachtig, zonder scherpe randjes. Een goed evenwicht tussen fruit en kruiden (kruidnagel, kaneel, ..). Lange, elegante afdronk. Aangenaam. 14% alc.

Vermeldingen.

Wijn en spijs.
De wijn kan het beste redelijk koel (16° C) geserveerd worden.
Hij past uitstekend bij . 

Artikelnummer.
16.31.15; zie verder onder bestellingen. De voorraad is beperkt.