Bodegas Ribera de Pelazas

Gepassioneerde producent van bijzondere wijnen van juan garcía en bruñal.

Bodegas Ribera de Pelazas
Het wijngoed ligt in het meer dan 100 km lange Natuurpark Arribes del Duero in het noordwesten van Spanje waar de rivier de Duero de natuurlijke grens met Portugal vormt.
In 1998 ontstond het plan om in het vrijwel onbekende wijngebied Arribes wijnen te maken van de oude, inheemse druivensoorten, zoals de juan garcía en de bruñal. In 2002 werd de oenoloog Julio Gallo Favout binnengehaald. Deze in Uruguay geboren, afgestudeerde en ervaren wijnmaker heeft van zijn Italiaanse grootouders (Piemonte) de liefde en het respect voor druiven en wijn meegekregen.

Wijngaarden
De 18 hectare wijngaarden liggen op 700 meter hoogte in een landschap met smalle ravijnen, bergen met steeneiken, olijfbomen, amandelbomen en wijngaarden. Alle wijngaarden liggen binnen een straal van 4 km rond de bodega. De bodem is zeer geschikt voor de wijnbouw. Zanderig, met veel leisteen en graniet en die uitstekend vocht doorlaat. 

Druivensoorten
De wijngaarden zijn vooral beplant met de blauwe autochtone juan garcía. De druif heeft een dunne schil en als het warm is groeit hij snel en is hij vroeg rijp. Door die dunne schil is hij gevoelig voor botrytis. En bij regenval in augustus-september kunnen de druiven open barsten. De juan garcía-wijnstokken zijn tussen de 70 en ruim 100 jaar oud en zijn traditioneel, laag bij de grond, aangeplant. Door de ligging van de wijngaarden kunnen de druiven volledig profiteren van de zon. De gemiddelde productie bedraagt 1 tot 1,5 kg druiven per stok. Ze worden met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Meestal in de eerste helft van oktober. Ribera de Pelazas oude wijnstok
Daarnaast is de bruñal aangeplant, een zeldzame, autochtone druivensoort die op het punt stond uit te sterven. De aanplant wordt uitgebreid door de druivensoort te enten. 
De bruñal is compleet anders dan de juan garcía. Bruñal heeft een dikke schil en die bevat dus nogal wat tannine. Daarom wordt deze wijn op eikenhout gerijpt. Hij is heel resistent tegen botrytis en geeft de wijn kleur en alcohol. Omdat de bruñal zeer schaars en populair is, is hij ook duur. De naam zou afgeleid kunnen zijn van (de in Arribes veel voorkomende) kleine zure besjes.  

Wijnen
De rode wijnen worden gemaakt van juan garcía en bruñal, omdat deze inheemse druivenrassen uitstekende resultaten geven en wijnen met geheel eigen karakter en aroma's voortbrengen. 
Bij het maken van de wijnen worden geen gisten toegevoegd. Alleen de gistcellen op de druiven worden gebruikt om de wijnen persoonlijker, aantrekkelijker en lekkerder.
In tegenstelling tot informatie elders kunnen (goed gemaakte) wijnen van de juan garcía zeer goed rijpen en ouderen. 

Naam Beschrijving
16.31. Abadengo Selección Esp. 2015 Rode wijn van juan garcía en 15% bruñal (80+jarige stokken), 24 mnd gerijpt op Frans/Roemeens eikenhout. afbeelding wijnfles Abadengo Seleccion Especial