D.O.Ca. Rioja, Alavesa, Alava/Rioja

Rioja is wellicht het bekendste Spaanse wijngebied met de tempranillo als belangrijkste druivensoort.

afbeelding Rioja subzones
Rioja subzones

Rioja
In de Rioja wordt al sinds de 2e eeuw wijn gemaakt. Het kreeg in 1925 als eerste Spaanse wijngebied de D.O.-status. D.O. staat voor Denominación de Origen, een beschermde herkomstbenaming. In 1991 werd de D.O. gepromoveerd naar de hogere categorie D.O.Ca. «Denominación de Origen Calificada». Het gebied staat internationaal vooral bekend om zijn rode (houtgerijpte) wijnen. In de Rioja zelf zijn ook de jonge rode wijnen zeer geliefd.
Midden door het Rioja gebied stroomt de rivier de Ebro, maar het gebied dankt zijn naam aan de (kleinere) rivier de Oja (río Oja) die door het gebied stroomt.

Wijngaarden
De ruim 65.000 hectare wijngaarden liggen verspreid over 144 dorpen in de provincie Alava (Baskenland) en de regio's Navarra en La Rioja op 300 tot ruim 600 meter hoogte. De bodem bestaat in het westen vooral uit kalkhoudende klei, in het oosten uit ijzerhoudende klei en een alluviale bodem. Omdat het wijngebied wordt beschut door bergketens, heeft de Rioja een zeer mild klimaat met een bijna Mediterraan karakter.
De toegestane druivensoorten zijn de blauwe tempranillo, garnacha tinta, mazuelo, graciano, maturana tinta, maturana parda en monastel en de witte viura, tempranillo blanco, malvasía, verdejo, garnacha blanca, maturana blanca, turruntés, sauvignon blanc en chardonnay.
Tempranillo is de in de Rioja meest aangeplante en meest bekende, inheemse, Spaanse, blauwe druivensoort die de Koningin van de Rioja wordt genoemd, maar hij komt ook in andere Spaanse wijngebieden en buiten Spanje voor. De druif heeft een dikke schil en heeft een relatief laag zuur- en zoetgehalte.

Subzones
Het wijngebied is onderverdeeld in drie subzones: Rioja Alavesa in het noordwesten (13.389 ha), Rioja Alta (27.374 ha) in het zuidwesten en Rioja Oriental (24.590 ha), voorheen Baja, in het oosten. Rioja-wijn mag worden gemaakt van druiven uit alle subzones.

Wijnen
In het wijngebied werken 14.800 druiventelers. Er zijn meer dan 600 wijnbedrijven die wijn maken en bottelen, waarvan een kleine 400 bedrijven wijnen op hout opvoeden en ca. 200 bedrijven die 'jonge' wijnen maken. De totale wijnproductie bedraagt zo'n 250 miljoen liter per jaar.
Er worden witte, rosé en vooral rode (90%) Rioja-wijnen gemaakt. Witte Rioja wijnen moeten van min. 51%  viura gemaakt zijn. De blauwe tempranillo vormt de basis voor de rode Rioja-wijnen. Hij wordt vaak vermengd met andere blauwe druivensoorten, maar ook met witte. Wijnen van de tempranillo zijn weinig gevoelig voor oxidatie. Ze kunnen goed (op vat en fles) rijpen zonder dat ze aan vitaliteit verliezen, maar ze kunnen ook goed jong gedronken worden omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn.

Wijnhuizen
Wij importeren en verkopen wijnen van Bodegas Compañón Arrieta in Rioja Alavesa (eco/biologisch). 

Naam Beschrijving
37.02. El cosmonauta y el barranco de agua 2021 Witte ecol. wijngaardswijn van malvasía riojana; spontaan gegist; 4 mnd gerijpt op eikenhout. afbeelding wijnfles El Cosmonauta y el barranco de agua
37.03. Herrigoia rood 2022 Ecologische, rode wijn gemaakt vlgs de traditionele "maceración carbónica" methode van 85% tempranillo. afbeelding Herrigoia 2022
37.04. Malaspiedras rood 2019 Ecologische, natuurlijke, spontaan gegiste, houtgerijpte wijn van 99,9% tempranillo uit oude wijngaarden afbeelding wijnfles Malaspiedras rood
37.06. El Cosmonauta Misión a Marte 2021 Orange wijn van de beste viura-druiven uit de eigen wijngaarden. afbeelding wijnfles Mision a Marte
37.11. El cosmonauta en el paraje 601 2019 Rode wijn van tempranillo uit 2 wijngaarden die spontaan is gegist en 12 mnd heeft gerijpt in eikenhouten vaten. afbeelding wijnfles el Cosmonauta en el Paraje 601
60.10. Supurao rood 2014

Rode, natuurlijk zoete, natuurwijn van tempranillo en garnacha tinta uit de Rioja (Alta) 10½% alc.

afbeelding wijnfles Ojuel Supurao rood