37.04. Malaspiedras rood 2018/2019

Wijngaarden 
De druiven voor deze wijn komen van 4 percelen met oude druivenstokken: El Plano (1966), Balondo, Vasconegro (1965) en Anagorio rondom Lanciego op 560 meter hoogte. Ze zijn door de grootouders van Itxaso Compañon aangeplant. Het zijn grotendeels (99,9%) tempranillo druiven, maar tussen deze druiven staan ook wat viura- en garnacha wijnstokken die meegeoogst en verwerkt worden, zoals dat al lang gebeurt. 
Piedras zijn stenen; malas betekent slecht/moeilijk omdat in de wijngaard grote stenen liggen die ervoor zorgen dat de grond lastig te bewerken is. De grootouders hadden geen andere grond om druiven aan te planten. De (minimale) bewerking gebeurt nog steeds zoals in vroegere tijden. 
De tempranillo is de bekenste Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden, maar ook daarbuiten voor. De druiven hebben een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. Wijnen van de tempranillo kunnen goed rijpen, maar ook goed jong gedronken worden omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn. 

Verwerking 
De druiven zijn met de hand in kleine bakken geoogst en ontsteeld. Na de spontane gisting in eikenhouten vaten, heeft de wijn gerijpt in 500 liter vaten van Frans, Amerikaans en Hongaars eikenhout. De duur van de vatrijping is ieder jaar anders. Itxaso en Gorka besluiten per oogstjaar wanneer de wijn het beste gebotteld kan worden. Tijdens de vatrijping op de «lie» van de wijn hebben van tijd tot tijd bâtonnages plaatsgevonden. De wijn is niet gestabiliseerd en zal dus bezinksel vormen. De flessen zijn (met hand) genummerd. 14% alc
Van deze wijn zijn in 2016 9.600 flessen gemaakt; in 2017: 6.000; in 2018: 5345 en in 2019: 4.000
Aan deze wijn is een zeer geringe hoeveelheid sulfiet toegevoegd.. 
De kurk is afgedekt met lak. 
D.O.Ca. Rioja Alavesa.

Proefnotities
Kersenrood. Evenwichtig. Smaakvol. Aromatisch, fruitig (w.o. rode bessen), kruidig (w.o. peper), bloemig (rozen, viooltjes). Krachtige en lange afdronk.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste op 16-18° C geserveerd worden.
 
Hij past o.a. bij stoofgerechten, rood vlees met saus, geroosterd vlees, Iberische ham, hert en gegrild varkensvlees. Genietbaar 2020-2025.

Vermelding
Het oogstjaar 2015 kreeg 87 punten van WineAdvocate/Robert Parker

Artikelnummer
37.04.19; zie verder "bestellingen"; uit 2018 zijn nog slechts enkele flessen voorradig.