60.10. Supurao rood 2014

Wijnhuis

Rode, natuurlijk zoete, natuurwijn van tempranillo en garnacha tinta uit de Rioja (Alta) 10½% alc.

Wijngaarden 
Deze natuurlijk zoete rode wijn is gemaakt door Miguel Martínez (Bodegas Ojuel) van tempranillo en garnacha tinta uit de eigen (ecologisch gecertificeerde) wijngaarden bij Sojuela aan de voet van het Moncalvillo-gebergte in Rioja Alta op 550 tot 700 meter hoogte op heuvels die veel wind vangen. Sojuela ligt in een overgang tussen het landklimaat en het Mediterrane klimaat. 
De tempranillo is de meest bekende Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden, maar ook daarbuiten voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. Wijnen van de tempranillo kunnen zacht, soepel en fruitig zijn. 
De blauwe garnacha tinta is van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Hij is in veel Spaanse gebieden, maar ook in andere landen aangeplant. Hij is goed bestand tegen hitte en kou. Op arme grond en met een geringe opbrengst kan hij de basis zijn voor uitstekende wijnen.

Oorsprong 
De wijn is gemaakt op een oude, traditionele, bijna verloren gegane manier van wijnmaken in de Rioja die sinds 2009 weer (door de D.O.Ca. Rioja) is toegestaan. Voor de wijnbouwindustralisatie gingen mannen en vrouwen in de Rioja (Alta) voor de oogst de wijngaarden in om de beste druiven te plukken voor eigen consumptie. Die druiven werden op de zolders van de huizen opgehangen op gezonde, goed geventileerde plaatsen. Daar 'sliepen' ze de hele winter (supurando). De druiven droogden in en de sappen concentreerden zich. De druiven werden geperst en de zoete most werd bewaard in ondergrondse kelders. Daar gebeurde iets magisch en mystieks: de omzetting van most in wijn. Door het stijgen van de temperatuur ging de most uit zichzelf (met de eigen gisten) gisten. In het voorjaar werd de wijn overgestoken en aan het begin van de zomer gebotteld en bewaard in de koele, in de berg uitgehouwen kelders. Bodegas Ojuel heeft de Supurao van de Rioja weer heringevoerd.

Verwerking 
De beste, gezonde en volledig rijpe druiven zijn begin oktober met de hand, selectief, in kleine bakken geoogst. De gave druiven zijn na nog een strenge selectie op de goed geventileerde zolder bij de oma van Miguel Martínez in Sojuela op droogrekken gehangen tot het einde van de winter. In die tijd hebben de druiven vocht verloren. De suikers, smaken en aroma's zijn geconcentreerd. Miguel heeft een laatste selectie toegepast, waarbij slechte en aangetaste druiven zijn verwijderd. Daarna zijn de druiven geperst en overgestoken op een houten (500 liter) vat, waarin de most met een deel van de schillen (om niets van de smaak en aroma's te verliezen) koel met de eigen gisten is vergist in een in de berg uitgehouwen kelder van de familie bovenin het dorp. Na een lange gisting (ca. 50 dagen) is de wijn diverse keren overgestoken en in juni 2015 gebotteld. De wijn heeft geen enkele behandeling ondergaan. Daardoor kan de wijn sporen van koolzuur bevatten, spontaan gaan nagisten (als hij te warm bewaard wordt) en bezinksel vormen. 10½ % alc. Half flesje 0,375 l.

Ecologisch 
De natuurwijn is gecertificeerd ecologisch.

Proefnotitie 
Excellente, delicate, rode dessert wijn. Aangezien aan de wijn geen sulfieten zijn toegevoegd is de (rode) kleur (deels) verloren gegaan. Aangenaam, warm, lekker, likeurachtig. In de nasmaak noten en gedroogde vijgen, compote. Lange nasmaak.

Wijn en spijs 
Bij voorkeur net onder de kamertemperatuur (14-16° C) serveren.

Artikelnummer 
60.10.14; 0,375 l; zie verder bij "bestellingen".