Bodegas Ojuel

Jong wijnhuis in Sojuela in Rioja Alta dat traditionele, ecologische en etnografische wijnen maakt.

afbeelding wijnhuis Ojuel Colgaderas

Bodegas Ojuel
Miguel Martínez heeft een passie voor zijn streek, traditie en biodiversiteit. Hij maakt traditionele wijnen, wijnen zoals ze vroeger gemaakt werden, dus zonder toegevoegde gisten en zonder wijnsteenzuur, van met de hand geoogste en handgeperste druiven. Hij maakt ecologisch wijnen die hij alleen organisch bemest. Hij gebruikt alleen koper en zwavel om plagen in de hand te houden, zoals de Romeinen deden, maar wel met de technologie van vandaag, zoals het sproeien van feromonen voor de sexuele verwarring van de vlinders in plaats van insecticiden. En hij maakt etnografische wijnen. Hij onderzoekt en gebruikt weer (oude) druivensoorten en verwerkingsmethodes van zijn Riojaanse betovergrootouders, zoals de Supurao-wijn, een unieke, voorouderlijke wijn, die bijna verloren was gegaan en die hij sinds 2010 in Sojuela maakt. 

Wijngaarden
Aan de voet van het Moncalvillo gebergte in het zuiden van Rioja Alta, in de overgang tussen het landklimaat van de Hoogvlakte en het Mediterrane klimaat van de Rioja liggen de (ecologische) wijngaarden van Bodegas Ojuel op heuvels die veel wind vangen. De kleine ecologisch bewerkte wijngaarden liggen verspreid op 550 tot 800 meter hoogte tussen natuurgebieden, graanvelden,olijf- en amandelbomen. De wijngaarden zijn beplant met de witte druivensoorten tempranillo blanco en garnacha en de blauwe tempranillo, garnacha tinta, mazuelo en maturana tinta, waarvan witte en rode wijnen worden gemaakt. De druiven voor de Supurao worden op de zolder van het huis van oma in het dorp te drogen gehangen. Bij droog weer gaan de luiken open, bij vochtig weer dicht. De wijnen worden gemaakt in een kleine verwerkingsruimte in het dorp en rijpen in eikenhouten vaten in de "calao" (in de berg uitgehouwen kelder) boven het dorp. 

Wijnen
Op dit moment hebben wij alleen nog de Supurao rood in voorraad. 

Naam Beschrijving
60.10. Supurao rood 2014

Rode, natuurlijk zoete, natuurwijn van tempranillo en garnacha tinta uit de Rioja (Alta) 10½% alc.

afbeelding wijnfles Ojuel Supurao rood