Enológico Oleano/Marsilea Vinos & Viñedos

Innovatief familiewijnbedrijf dat volledig ecologisch en veganistisch werkt.

Marsilea Vinos 
Marsilea is in 2001 opgericht door de gedreven wijnboer en innovatieve oenoloog Sebastian Mancebo Hernández. Hij is pionier en specialist in de productie van bobal-wijnen.Zijn vader en grootvader teelden ook bobal-druiven. Tot 2001 werkte hij na zijn opleiding tot oenoloog en wijnmaker voor andere wijnhuizen onder de naam Enológica Oleana. Oleana is de oude, Latijnse naam van de Magro rivier die dichtbij zijn wijngaarden stroomt. Ook nu werkt hij nog als adviserend oenoloog. Hij houdt het hele proces van de bewerking van de wijngaarden, oogst, verwerking, opvoeding, botteling tot de verkoop in eigen hand.  
De naam Marsilea is ontleend aan de marsilea (klavertje vier), dat in de bedding van de rivier de Magro (of Oleana zoals hij vroeger genoemd werd) voorkomt. 

afbeelding wijngaard wijnhuis Marsilea sneeuw
wijngaard Marsilea

Hooggelegen wijngaarden
Sebastian beschikt over ruim 60 hectare wijngaarden verdeeld over 12 landgoederen en 35 percelen.
Het rendement is beperkt door de hoogte waarop de wijngaarden liggen, de nachtvorst in het voorjaar, de ecologische bewerking en het niet bevloeien van de wijngaarden.
De wijngaarden zijn beplant met de blauwe druivensoorten bobal (41 ha), tempranillo (10,5 ha), syrah (3 ha) en merlot (2,5 ha) en de witte gewürztraminer (2 ha) en verdejo (2 ha). De bobal is aangeplant volgens de traditionele methode (lage struikvorm) en wordt met de hand geoogst. De overige druivensoorten zijn draadgeleid gesnoeid en kunnen machinaal geoogst worden. De wijngaarden liggen op 850 tot ruim 1000 meter hoogte en lenen zich goed voor ecologisch landbouw. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcohol percentage relatief laag.

Ecologisch 
Sebastian maakt witte, rosé en rode wijnen van druiven uit zijn eigen hooggelegen wijngaarden. De wijn is gecertificeerd ecologisch en gecontroleerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana. Maar Marsilea werkt niet zoals de meeste bedrijven alleen in de wijngaarden ecologisch zonder compromissen, hij werkt ook in het wijnbedrijf ecologisch. De wijnen gisten met hun eigen gisten en bacteriën in roestvrijstalen tanks,en worden met bentoniet geklaard, waardoor de wijn ook geschikt is voor veganisten. Ook voegt hij weinig sulfiet toe. Hij is geen liefhebber van houtrijping.

Botrytis Cinerea 
In 2015 werd de 2 hectare grote wijngaard met gewürztraminer door bijzondere klimatologische omstandigheden 'getroffen' door de schimmel die edele rotting veroorzaakt. Sebastian zou Sebastian niet zijn, als hij daarvan geen gebruik heeft weten te maken door er in een beperkte hoeveelheid een mooie, uitzonderlijke wijn met de naam Blanc-Quet van heeft weten te maken.

Herkomstbenaming 
In Sinarcas (Alto Turia) overlappen de D.O. Utiel-Requena en D.O. Valencia elkaar waardoor Sebastian kan kiezen tussen beide. Sinds het oogstjaar 2017 zijn evenwel noch het bedrijf noch de wijnen ingeschreven bij de D.O. Utiel-Requena of de D.O. Valencia. Alleen de Marsilea M Premier komt noch met de D.O. Valencia op de markt. Dat is een persoonlijke beslissing van Sebastian. Hij vindt dat de wijnproducent garant moet staan voor de kwaliteit van de wijnen en niet de D.O.

Naam Beschrijving
35.01. Marsilea M Gewürztraminer wit 2020 Witte ecologische wijn van 100% gewürztraminer uit hooggelegen wijngaarden. afbeelding wijnfles Marsilea M Gewürztraminer wit
35.03. Marsilea M Bobal rood 2022 Jonge, rode, ecologische/vegan wijn van 100% bobal uit oude hooggelegen wijngaarden afbeelding wijnfles Marsilea M Bobal rood
35.06. RepOs rood 2022 Jonge, rode, ecologische wijn van 80% bobal en 20% tempranillo uit eigen, hooggelegen wijngaarden. afbeelding wijnfles Repos rood
35.08. Marsilea Caperucita rood 2019 Jonge, rode, ecologische/vegan wijn van bobal met merlot uit hooggelegen wijngaarden. 
35.11. Blanc-Quet de Marsilea wit 2015 Exceptionele, spontaan gegiste, (natuurlijk) lichtzoete, ecol. wijn van gewürztraminer met 'edele' rotting afbeelding wijnfles Blanc-Quet de Marsilea wit