35.08. Marsilea Caperucita rood 2019

Wijnsoort

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van bobal uit oude wijngaarden en merlot uit jongere wijngaarden. De wijngaarden liggen op 900 tot ruim 1.000 meter hoogte bij Sinarcas, Alto Turia, in het noorden van Valencia. Marsilea bezit 41 hectare wijngaarden beplant met bobal en 2,5 hectare beplant met merlot. De oude bobal-wijnstokken zijn traditioneel in lage struikvorm aangeplant en moeten met de hand geoogst worden. De merlot wijnstokken zijn geleid langs draden en kunnen machinaal worden geoogst. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcohol percentage laag.
De bobal is een oude, blauwe, Spaanse druivensoort die zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw in Valencia. De naam komt van het Latijnse bovale, de vorm van de kop van een stier. Het is een van de meest aangeplante druivensoorten in Spanje, maar komt vrijwel alleen voor in de Levante. Hij heeft een harde schil en is goed bestand tegen vorst, hitte en ziektes. Hij bevat behoorlijk veel zuren, kleur en tannines en veel resveratrol (polyfenol). Bij deze druivensoort is de gebruikte kloon (leeftijd) essentieel. Ten tijde van de bulkwijnen zijn er klonen ontwikkeld die zorgen voor veel gewicht (grote druiven), hetgeen de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt. 
De merlot is een bekende blauwe druivensoort met redelijk neutrale tannines en zuren, waardoor wijn ervan jong gedronken kan worden. De merlot vindt zijn oorsprong in Frankrijk (Bordeaux). Hij gedijt als het niet te warm is. Wordt het te warm, dan wordt de wijn zwoel en alcoholisch. In Alta Turia zijn de omstandigheden door de hoge ligging, de koele nachten en de bodem in de bedding van de rivier de Magro uitstekend voor deze druivensoort. De merlot vult de bobal goed aan en geeft de wijn zachtheid, souplesse en fruitigheid. 

Verwerking 
De druiven zijn in september en oktober 's morgens vroeg (als het nog koel is) geoogst. Na een koude schilwerking van 2 à 3 dagen op 10° C, loopt de temperatuur op tot 28-30° C. Tijdens de gisting met de eigen gisten in roestvrijstalen tanks worden bâtonages toegepast. De tweede/malolactische gisting vindt plaats met de eigen bacteriën. De wijn is met bentoniet geklaard. 12,5% alc.

Ecologisch en vegan 
De wijn is ecologisch gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana en geschikt voor veganisten.

Proefnotities 
Licht kersenrood. Fruitige geur (kersen, pruimen) en smaak. Soepel en vol, maar niet zwaar. 

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste niet te wam geserveerd worden (15-18° C afhankelijk van smaak en jaargetijde).

Etiket/fles 
Wij mogen het etiket en dus de fles (voorlopig?) niet afbeelden op internet. Het zou teveel lijken op een etiket van een groot winkelbedrijf in Spanje. Op aanvraag!

Artikelnummer 
35.08.19; zie verder bij "bestellingen".   
EAN 8 437007 880533