D.O. Manchuela, Albacete, Castilla-La Mancha

afbeelding logo DO ManchuelaWijngebied met een ideaal ecosysteem om kwaliteitswijn van blauwe druiven te maken

Manchuela
Als wijngebied werd Manchuela in 1966 officieel erkend. Eerst was het een V.T. (Vino de la Tierra), daarna een D.O.P. (Denominación de Origen Provisional) en tot slot in 2000 een D.O. (Denominación de Origen). Manchuela ligt tussen de D.O.'s La Mancha (westen), Utiel Requena (noordoosten), Almansa (zuidoosten) en Jumilla (zuiden).
Het gebied is zeer geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven.

Wijngaarden
De D.O. Manchuela heeft ca. 72.000 hectare wijngaarden in 70 gemeenten in de provincies Albacete (19 bodegas) en Cuenca (16 bodegas) tussen de rivieren de Júcar en de Cabriel. Albacete is de hoofdstad.
De wijngaarden liggen op 600 tot 1100 meter hoogte. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei.
Er heerste een droog landklimaat en er valt gemiddeld 460 mm regen per jaar. Tijdens de warme zomers koelen de druiven 's nachts af door de frisse (vaak vochtige) wind uit de richting van de Middellandse Zee. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd.

Druivensoorten
De toegestane witte druivensoorten zijn de de macabeo (belangrijkste), albillo, verdejo, moscatel, pardillo, chardonnay, sauvignon blanc en viognier. De toegestane blauwe druivensoorten zijn de bobal (belangrijkste), cabernet sauvignon, cabernet franc, frasco, garnacha tinta,  garnacha tintorera, graciano, malbec, mazuelo, merlot, monastrell, moravia dulce en agria, petit verdot, pinot noir, rojal, syrah en tempranillo.

Wijnen
In het gebied worden witte, rosé, rode (jonge en houtgerijpte) en dessert-wijnen gemaakt. 

Naam Beschrijving
62.10. Lágrima Dulce rood 2013 Natuurlijk zoete, houtgerijpte rode wijn van laatgeoogste,ingedroogde cabernet sauvignon druiven uit goed oogstjaar. afbeelding wijnfles Lágrima dulce Don Florentino