Bodegas Arribes del Duero

Klein coöperatief wijnbedrijf in Aldeadábila de la Ribera in ecologisch natuurpark

Kleingrondbezit
De boeren in Arribes del Duero bezitten zeer kleine, oude, verspreid liggende wijngaarden. Zij beschikken over ondergrondse kelders, waar zij eeuwenlang hun wijnen maakten. Zij verkochten die wijnen veelal in het gebied en waren afhankelijk van handelaren. In 1992 werd een klein coöperatief bedrijf opgericht met als doel alle wijnboeren in Arribes te verenigen. Alleen konden de kleine boeren niet dié investeringen doen die nodig waren om kwaliteitswijnen te maken. Het is niet gelukt alle wijnboeren te verenigen, maar het is wel gelukt zo'n 100 leden - traditionele wijnbouw families - in de gemeenten Adeadávila de la Ribera, Corporario, Masueco, Pereña en Villarino de los Aires te verenigen. Zij hebben in totaal 103 hectare wijngaarden in hun bezit die zij bewerken. De bodega werkt hard aan het verbeteren van de kwaliteit van de wijnen en mede dankzij haar inspanningen is de gecontroleerde herkomstbenaming Arribes in 2007 tot stand gekomen.

terras wijngaard Arribes del Duero
Wijngaard op terrassen   

Wijngaarden
De wijngaarden zijn beplant met wijnstokken die 60 tot ruim 100 jaar oud zijn. Zij zijn aangeplant op kleine, verspreid liggende, hooggelegen (600 tot 800 meter) terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero in het (ecologische) natuurpark Arribes (del Duero) in Salamanca op de grens met Portugal. 
De wijngaarden moeten traditioneel met de hand en soms met de hulp van (muil)dieren worden bewerkt. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond. De bodem is ondiep en bestaat uit zand met kwarts en graniet. De ondergrond bestaat uit leisteen of graniet met weinig organisch materiaal. 
De belangrijkste druivensoort met 80% van de aanplant is de inheemse, blauwe juan garcía (mouratón in Galicië, negrón de aldán in Bierzo, gorda in Portugal). Daarnaast zijn de blauwe tempranillo, rufete, (de zeldzame en eeuwenoude) bruñal en de witte malvasía aangeplant.

Wijnproductie
De druiven worden met de hand bij optimale rijpheid in kleine bakken van 20 kg geoogst, direct naar de verwerkingsruimte vervoerd en vergist in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. Van de blauwe druiven worden naast rosé en jonge rode wijnen houtgerijpte crianza- en reserva- wijnen gemaakt. Van de witte druiven wordt een (jonge) witte wijn gemaakt. Van de bruñal worden unieke rode wijnen met een lange levensduur gemaakt.
Voor de houtrijping beschikt het wijnbedrijf over "barricas" (225 litervaten) van vooral Frans, maar ook Amerikaans eikenhout.

Arribes de Vettonia
De eerste bewoners van de streek Las Arribes (del Duero) waren de Vettonen, een Keltische stam. Ter ere van hen is de naam van de meeste wijnen gekozen. 
Maar het waren de Romeinen die begonnen met het aanleggen van de terrassen om de lastig te bewerken gronden in het gebied te kunnen bewerken.
Het dier op het etiket staat voor de dieren (muildieren, ezels) die in dit gebied nog steeds werk verrichten op het land.

Wij importeren de meeste wijnen van dit wijnhuis sinds 2004.

Naam Beschrijving
14.31. Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada 2007 Unieke, rode wijn van bruñal van zeer oude, directdragende wijnstokken, gerijpt op vaten Frans eikenhout afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada rood