29.51. Luxuria brut nature wit

Wijnhuis

Wijnsoort

Droge, witte mousserende wijn vlgs. traditionele methode gemaakt van macabeo en chardonnay. 

Wijngaarden 
De mousserende wijn is geheel gemaakt van witte druiven. De druiven komen uit de eigen wijngaarden op de hellingen van het Guara en Sevil Gebergte die ecologische worden bewerkt, zonder gebruik van chemicaliën.
De macabeo is een van oorsprong Aragonese, witte druivensoort die in bijna heel Spanje, maar ook in zuidoost Frankrijk voorkomt. Hij wordt vaak gebruikt bij de productie van Cava. De druif geeft de wijn een lichte kruidigheid. Hij kan goed tegen hitte en droogte in dit gebied.
De chardonnay is een populaire witte Franse druivensoort die ziektestendig is en ter plaatse expressieve wijnen kan opleveren door de hoge ligging van de wijngaarden. 

Verwerking 
De druiven zijn met de hand geoogst en gecontroleerd. Na de ontsteling heeft de most een aantal uren een schilweking op 10-12° C ondergaan. Na een lichte persing, is de wijn koel vergist in roestvrijstalen tanks.
De wijn is volgens de traditionele methode gemaakt, d.w.z. met een tweede gisting op de fles. Het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen is met de hand gebeurd. De wijn heeft 18 maanden gerijpt op de «lie» van de wijn, zodat de mousse verfijnd is. Aan de wijn is geen zoet (licor de expedición) of suiker toegevoegd en is derhalve 'brut nature'.
Sergio werkt zowel in de wijngaard als in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat. 12% alc.

D.O. Somontano i.p.v. Cava 
De wijn zou de D.O. Cava mogen voeren omdat hij aan de voorwaarden voldoet, maar de wijn voert de D.O. Somontano. Cava is niet streekgebonden en kan in een groot deel van Spanje gemaakt worden. De Luxuria heeft de kenmerken van een Somontano-wijn en daarom heeft Alodia gekozen voor de plaatselijke herkomstbenaming die beter bij de wijn past.

Proefnotitie 
Strogele kleur. Mooie, verfijnde, aanhoudende mousse. Expressieve aroma's van rijp fruit, bloemen en wit fruit. Vol, fris en fruitig. Evenwichtig. Breed met een klein bittertje en een lange afdronk.

Wijn en spijs 
Bij voorkeur (niet te koel) serveren (8-10° C) als aperitief (met of zonder tapas) maar ook als maaltijd begeleider, maar vooral bij zeevruchten en vis en zelfs bij een desserts, mits niet te zoet.

Vermeldingen 
De lekkerste omfietswijnen 2019: Topwijn: "In de geur rijp fruit. In de mond rijk en romig, zacht en luxueus. Stoere cavastrengheid. In de afdronk fruit, weelde en betrachting... Een wijn voor de zondagochtend-overpeinzing... - Nicolaas Klei.
ZiN nr. 7/2018 Chez Mo. Sprokkel menu. Bijpassende wijn bij r
aw cheesecake met abrikozen, gekozen door wijnschrijver Nicolaas Klei: "Er zijn wijnen die geuren naar honing, noten, abrikozen. Maar onder de zomerzon kies ik bij dit gerecht juist voor contrast. Fris fruit en vrolijke belletjes. Vol rijp chardonnay fruit". 
Elsevier nr. 49/2017: Wijngids. De (60) beste wijnen 2017. Categorie mousserend: "Goedbeschouwd een cava, stoer en aards en mooi droog, maar dan met veel rijp fruit van chardonnay en macabeo. Geen geld. Bij fruits de mer en allerhande ander fris gedoe uit zee" - Nikolaas Klei." 
De Grote Hamersma/DGH 2015: 8,5 "Witte besjes, citrus, rijpe appel. Vervolgens amandel, zacht gistig en volledig suikervrij. Serene Somontano." In Top 50 beste mousserende wijnen.

Artikelnummer 
29.51.50; zie verder onder "bestellingen".