Bodegas Alodia

Een wijnbedrijf in Adahuesca waar traditie en vernieuwing perfect samengaan.         

Biologisch
Sergio Labata bewerkt de wijngaarden traditioneel/ecologisch, middels organische bemesting, mechanische en handmatige bewerking van de bodem en zonder gebruik van chemicaliën. En ook bij de verwerking van de druiven werkt hij volledig biologisch, maar hij werkt zonder certificaat. De eisen vragen teveel tijd (en bureaucratie) en veel geld zeker gezien de beperkte productie (40.000 flessen per jaar). Hij gebruikt zijn middelen liever om te experimenteren met (nieuwe) biologische technieken, zoals het maken van wijnen met weinig of geen toegevoegde sulfieten, waarin hij na jaren goede vorderingen maakt. De eerste wijnen zonder toegevoegde sulfiet zijn in 2019 op de markt gebracht.

Wijngaarden
Alodia bezit en bewerkt 14 hectare oude wijngaarden (
Crucelós, El Treviño, Roselles en El Carrascal) en 3 ha jonge wijngaarden op ca. 650 meter hoogte op de hellingen van het Guara en Sevil gebergte op een rode, stenige, kalkhoudende bodem. De wijngaarden zijn beplant met de plaatselijke (verwaarloosde en bijna uitgestorven) druivenrassen alcañón, parraleta en moristel, met de Aragonese garnacha tinta, garnacha blanca en macabeo en met de Franse syrah, cabernet sauvignon en chardonnay. De wijnstokken zijn door zijn (voor)ouders aangeplant. Het land is van vader op zoon overgegaan.

afbeelding wijnhuis Alodia met restaurant
Wijnhuis Alodia met erboven hun restaurant Alcañón

Originele kwaliteitswijnen
Sergio streeft ernaar kwaliteitswijnen met karakter te maken die gekenmerkt worden door de bodem en de druivensoort(en). Vandaar dat hij voor zijn (witte en rosé) mousserende wijn (gemaakt volgens de traditionele methode) gekozen heeft voor de herkomstbenaming Somontano en niet voor de D.O. Cava die in vrijwel heel Spanje gebruikt mag worden. Om wijnen met een maximale kwaliteit te kunnen maken heeft hij zijn nieuwe verwerkingsruimte in Adahuesca modern ingericht.
Hij maakt stille witte, rosé, rode en mousserende wijnen.
Nieuw zijn de wijnen die Sergio vanaf het oogstjaar 2018 maakt en sinds 2019 op de markt worden gebracht: de Alodia's sin sultitos añadidos, wijnen waaraan géén sulfiet is toegevoegd en die (toch) stabiel zijn. Ook wij hadden ons voorbehoud en zijn voorzichtig begonnen met deze wijn, maar zijn inmiddels overtuigd.  
Voor het rijpen van wijnen gebruikt Sergio "barricas" (vaten van 225 liter) van Frans en Amerikaans eikenhout.

Restaurant
Bovenop de verwerkingsruimte aan de rand van het dorp Adahuesca is een restaurant met de naam Alcañón ingericht met een prachtig uitzicht op de Sierra Guara en het Sevil gebergte waar de wijnen van het huis gecombineerd worden met gerechten van zoveel mogelijk plaatselijke producten. 

Vermelding
Perswijn (Gerard Reijmer) nr. 2-2013; Somontano: Alodia: "Hij (Sergio Labata) werkt zowel in de wijngaard als in de kelder volledig biologisch... Zijn wijnen zijn inderdaad anders dan anders: fris, kruidig, spannend en zeer de moeite waard".

Wij importeren de wijnen van dit wijnhuis sinds 2012.

Naam Beschrijving
29.01. Alodia Alcañón 2020 Onalledaagse, lichte, droge, witte wijn van de 3 bijna uitgestorven soorten alcañón afbeelding wijnfles Alodia Alcañón 2020
29.02 Alodia rosé 2019 Fruitige, sappige, soepele rosé van parraleta met syrah wijnfles Alodia Rosé 2019
29.02. Alodia rosé 2020 Fruitige, sappige, soepele rosé van parraleta met syrah afbeelding wijnfles Alodia rosé 2020
29.04. Alodia sin sulfitos añadidos (syrah) rood 2018 Fruitige rode wijn van vooral syrah uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen sulfiet is toegevoegd. afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos Añadidos 2018
29.04. Alodia Sin Sulfitos syrah rood 2020 Fris, fruitig rood wijn van 100% syrah uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen grammetje sulfiet is toegevoegd. afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos 2020
29.05. Alodia sin sulfitos añadidos (cabernet) rood 2018 Frisse, fruitige wijn van vooral cabernet sauvignon uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen sulfiet is toegevoegd. afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos 2018 2
29.07. Alodia Maceración Carbónica Moristel 2019

Fruitige rode wijn van 100% moristel uit de eigen (ecologische) wijngaarden.

afbeelding wijnfles Alodia MC Moristel 2019
29.11 Alodia Crianza rood 2016

Volle, rode wijn van garnacha tinta, cabernet sauvignon en syrah met 6 maanden houtrijping.  

afbeelding Alodia Crianza rood 2016
29.12 Alodia Sin Sulfitos Crianza 2018

Fruitige rode wijn van cabernet sauvignon uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen grammetje sulfiet is toegevoegd met 6 maanden vatrijping.

afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos Crianza 2018
29.14. Alodia Moristel rood 2015

Diepgekleurde, rode wijn van 100% moristel uit de eigen, ecologisch bewerkte wijngaarden.

afbeelding wijnfles Alodia Moristel rood