Bodegas Alodia

Een wijnbedrijf in Adahuesca waar traditie en vernieuwing perfect samengaan.         

Biologisch
Sergio Labata bewerkt de wijngaarden traditioneel/ecologisch, middels organische bemesting, mechanische en handmatige bewerking van de bodem en zonder gebruik van chemicaliën. En ook bij de verwerking van de druiven werkt hij volledig biologisch, maar hij werkt zonder certificaat. De eisen vragen teveel tijd (en bureaucratie) en veel geld zeker gezien de beperkte productie (40.000 flessen per jaar). Hij gebruikt zijn middelen liever om te experimenteren met (nieuwe) biologische technieken, zoals het maken van wijnen met weinig of geen toegevoegde sulfieten, waarin hij na jaren goede vorderingen maakt. De eerste 2 wijnen zonder toegevoegde sulfiet zijn inmiddels op de markt gebracht, w.o. de Alodia sin sulfitos añadidos.

Wijngaarden
Alodia bezit en bewerkt 14 hectare oude wijngaarden (
Crucelós, El Treviño, Roselles en El Carrascal) en 3 ha jonge wijngaarden op ca. 650 meter hoogte op de hellingen van het Guara en Sevil gebergte op een rode, stenige, kalkhoudende bodem. De wijngaarden zijn beplant met de plaatselijke (verwaarloosde en bijna uitgestorven) druivenrassen alcañón, parraleta en moristel, met de Aragonese garnacha tinta, garnacha blanca en macabeo en met de Franse syrah, cabernet sauvignon en chardonnay. De wijnstokken zijn door zijn (voor)ouders aangeplant. Het land is van vader op zoon overgegaan.

afbeelding wijnhuis Alodia met restaurant
Wijnhuis Alodia

Originele kwaliteitswijnen
Sergio streeft ernaar kwaliteitswijnen met karakter te maken die gekenmerkt worden door de bodem en de druivensoort(en). Vandaar dat hij voor zijn (witte en rosé) mousserende wijn (gemaakt volgens de traditionele methode onder de naam Luxuria) gekozen heeft voor de herkomstbenaming Somontano en niet voor de D.O. Cava die in vrijwel heel Spanje gebruikt mag worden. Om wijnen met een maximale kwaliteit te kunnen maken heeft hij zijn nieuwe verwerkingsruimte in Adahuesca modern ingericht.
Van de plaatselijke druivensoorten alcañón, moristel en parraleta maakt hij witte en rode wijnen onder de naam Alodia.
Nieuw is de wijn die Sergio in het oogstjaar 2018 heeft gemaakt en eind april 2019 op de markt heeft gebracht: de Alodia sin sultitos añadidos, een wijn waaraan geen sulfiet is toegevoegd. 
Daarnaast maakt hij "gewone" rosé en rode wijnen onder de naam Orache
Voor het rijpen van wijnen gebruikt Sergio "barricas" (vaten van 225 liter) van Frans en Amerikaans eikenhout.

Restaurant
Bovenop de verwerkingsruimte aan de rand van het dorp is een restaurant met de naam Alcañón ingericht met een prachtig uitzicht op de Sierra Guara en het Sevil gebergte waar de wijnen van het huis gecombineerd worden met gerechten van zoveel mogelijk plaatselijke producten. 

Vermelding
Perswijn (Gerard Reijmer) nr. 2-2013; Somontano: Alodia: "Hij (Sergio Labata) werkt zowel in de wijngaard als in de kelder volledig biologisch... Zijn wijnen zijn inderdaad anders dan anders: fris, kruidig, spannend en zeer de moeite waard".

Wij importeren de wijnen van dit wijnhuis sinds 2012.

Naam Beschrijving
29.02. Orache rosé 2018

Fruitige, smaakvolle rosé van syrah en cabernet sauvignon.

afbeelding wijnfles Orache rosé 2018
29.02.19 Alodia rosé 2019 Fruitige, sappige, soepele rosé van syrah en parraleta.
29.03. Orache rood 2015

Volle, rode wijn van garnacha tinta, cabernet sauvignon en syrah met 6 maanden houtrijping.  

afbeelding wijnfles Orache rood 2015
29.04. Alodia sin sulfitos añadidos (syrah) rood 2018 Fruitige rode wijn van vooral syrah uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen sulfiet is toegevoegd. afbeelding wijnfles Alodia Sin Sulfitos Añadidos 2018
29.05. Alodia sin sulfitos añadidos (cabernet) rood 2018 Frisse, fruitige wijn van vooral cabernet sauvignon uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen sulfiet is toegevoegd.
29.11 Alodia Crianza rood 2016

Volle, rode wijn van garnacha tinta, cabernet sauvignon en syrah met 6 maanden houtrijping.  

29.14. Alodia Moristel rood 2015

Diepgekleurde, rode wijn van 100% moristel uit de eigen, ecologisch bewerkte wijngaarden.

afbeelding wijnfles Alodia Moristel rood
29.16. Alodia Parraleta rood 2012

Uitzonderlijke, rode wijn van 100% parraleta uit eigen, ecologisch bewerkte wijngaarden.

afbeelding wijnfles Alodia Parraleta rood
29.51. Luxuria brut nature wit

Droge, witte mousserende wijn vlgs. traditionele methode gemaakt van macabeo en chardonnay. 

afbeelding wijnfles Luxuria Brut Nature wit
29.52. Luxuria brut nature rosé Droge mousserende rosé vlgs. de traditionele methode gemaakt van garnacha tinta en cabernet sauvignon. afbeelding wijnfles Luxuria Brut Nature rosé