29.02. Alodia rosé 2020

Wijnhuis

Wijnsoort

Fruitige, sappige, soepele rosé van parraleta met syrah

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van druiven uit de eigen (ecologisch bewerkte) wijngaarden bij Adahuesca.
De parraleta (tinta caiada in Portugal en carenisca op Sardinië) is een unieke, plaatselijke, lang verontachtzaamde, bijna verdwenen, inheemse, blauwe druivensoort. Het rendement ligt laag, maar hij kan wijn opleveren met een goede kleur en structuur, een hoge zuurgraad en veel phenolen. Hij is niet gemakkelijk te verbouwen omdat hij zeer gevoelig is voor meeldauw en veelvuldig, secuur en streng moet worden bewerkt en teruggesnoeid om er goede wijn van te kunnen maken. Derhalve is de aanplant van 22% in Somontano in 1975 is teruggelopen tot 0,2% begin deze eeuw.
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Is hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar Frankrijk gebracht of komt hij voort uit twee Franse druivensoorten (dureza en mondeuse blanche)?

Verwerking 
De druiven zijn in de (koele) nachtelijke uren geoogst en gecontroleerd. Vervolgens zijn de druiven koel verwerkt. Na de ontsteling zijn de druiven met de schillen vergist in roestvrijstalen tanks op een lage temperatuur. 13,5% alc.
Sergio werkt zowel in de wijngaard als in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat. De kosten zijn hoog in verhouding tot zijn opbrengst. En hij investeert zijn middelen liever in biologische experimenten om wijnen met weinig of geen sulfiet te maken. 

Proefnotitie 
Mooie aardbeienrode kleur. Intens, fruitige geur (aardbeien en frambozen). Fris, sappig en evenwichtig. Mondvullend. De wijn kan als aperitief of maaltijdbegeleider worden gedronken bij bijv. groentes, vis, gegrild rood vlees.

Artikelnummer: .
29.02.20; zie verder bij "bestellingen".