29.02. Orache rosé 2018

Wijnhuis

Wijnsoort

Fruitige, smaakvolle rosé van syrah en cabernet sauvignon.

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van druiven uit de eigen (ecologisch bewerkte) wijngaarden bij Adahuesca.
De cabernet sauvignon is een blauwe Franse druivensoort die is ontstaan door een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc en zijn oorsprong vindt in de Medoc. Hij doet het goed in de hoger gelegen wijngaarden.
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Is hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar Frankrijk gebracht of komt hij voort uit twee Franse druivensoorten (dureza en mondeuse blanche)?

Verwerking 
De druiven zijn in de (koele) nachtelijke uren mechanisch geoogst en gecontroleerd. Vervolgens zijn de druiven gekoeld. Na de ontsteling zijn de druiven met de schillen vergist in roestvrijstalen tanks. 12,5% alc.
Sergio werkt zowel in de wijngaard als in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat. De kosten zijn hoog in verhouding tot zijn opbrengst. En hij investeert zijn middelen liever in biologische experimenten om wijnen met weinig of geen sulfiet te maken. 

Orache: "zo natuurlijk als de wind"
Orache is een Aragonees woord dat gebruikt wordt om te verwijzen naar het metereologische weer. Op het etiket staan isobaren. In dorpen in Somontano gebruiken de mensen de woorden "hace un orache" als het (zoals vaker) stevig waait.

Proefnotitie 
Aardbeien rood. Helder. Zeer fruitig (w.o. bosfruit, frambozen en aarbeien). Mondvullend en sappig. Stevig. Evenwichtig met fijne zuren. Aangename afdronk.

Wijn en spijs 
Bij voorkeur serveren op 8-10° C. Niet alleen geschikt voor zomerse dagen, maar ook voor winterdagen. .
Hij past bij veel gerechten, waaronder schaal- en schelpdieren, paella en zalm, maar ook bij licht vlees zoals varkenshaas en als aperitief.

Artikelnummer: 
29-02-18; zie verder bij "bestellingen"