01.23. Abuelo Manuel rood 2011

Wijnsoort

Traditionele, oude, in een diepe mergelkelder gerijpte wijn van garnacha tinta druiven van 100+ jarige wijnstokken.        

Wijngaarden
Deze wijn is gemaakt van 100% garnacha tinta druiven van ruim 100 jaar oude wijnstokken met een laag rendement uit de eigen wijngaarden Mendoza en La Nevera aan de voet van de Sierra de Algairén op ca. 600 meter hoogte met een bijzonder goede ondergrond en ligging. De wijnstokken groeien solitair, laag bij de grond.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Hij is in veel Spaanse gebieden aangeplant. Het is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn en de belangrijkste in Cariñena. Hij is goed bestand tegen hitte en kou, heeft relatief weinig tannines en een laag zuurgehalte.

Verwerking
De wijn is gemaakt volgens de richtlijnen van de stichter van de bodega, (inmiddels over)grootvader: el abuelo Manuel; vandaar de naam. De druiven zijn begin oktober met de hand geplukt. De geselecteerde druiven zijn voor de gisting ontsteeld. De traditionele gisting heeft plaatsgevonden in ondergrondse tanks. Vervolgens heeft de wijn ruim 11 jaar gerijpt in "cubas" (houten vaten van Amerikaans eikenhout met een inhoud van 3.000 liter) die diep in de in mergel/berg uitgehouwen wijnkelder met een constante temperatuur en luchtvochtigheid liggen. De wijn is in 2024 gebotteld. 14,5% alc.

Proefnotitie
Kersenrood. Intense, complexe aroma's. Rijp zwart fruit, kruiden, noten, gedroogd fruit, vijgen, karamel. Stevig. Smakelijk, evenwichtig, sappig en breed met fijne, zachte tannines, voldoende zuren en een lange afdronk. Hij oogt, ruikt en smaakt jong voor zijn gevorderde leeftijd.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste op 15-17° C worden geserveerd als aperitief en als maaltijdbegeleider bij wild (gerechten), rund- en lamsvlees, bij (belegen of oude) kaas en noten. 
De wijn zal (natuurlijk) bezinksel gaan vormen.

Artikelnummer
01.23.11; zie verder bij "bestellingen"; 2011 was in Cariñena excellent oogstjaar.