01.15. Viña Vadina Garnacha Crianza rood 2018

Wijnsoort

Wijngaarden 
De garnacha druiven komen uit de eigen wijngaarden aan de voet van de Sierra de Algairén op 550 tot 650 meter hoogte. De "cierzo"-wind uit het noorden zorgt hier voor een lage luchtvochtigheid en minder hitte dan in de Ebro Vallei. In de wijngaarden wordt milieuvriendelijk gewerkt bij de bestrijding van insecten en schimmels. 
De blauwe druivensoort garnacha tinta is van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Hij is de belangrijkste in Cariñena en wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen de hitte en koude in Cariñena. 

Verwerking 
De zorgvuldig geselecteerde druiven zijn voor de gisting ontsteeld. De druiven zijn met de schillen gegist in roestvrijstalen tanks. Na de gisting heeft de wijn ruim 8 maanden gerijpt in 225 liter-vaten van Amerikaans eikenhout in de diep in de mergel uitgehouwen wijnkelder met een constante temperatuur en luchtvochtigheid en daarna op de fles. De wijn is niet gefilterd en zal bezinksel gaan vormen. 13,5% alc.

Proefnotitie 
Diepe kersenrood. Rijpe, rode vruchten, kruiden (w.o. kruidnagel) en rozijnen. In de mond krachtig en toch zacht. Smaakvol. Fruitig en kruidig. Leer.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 16 – 18° C worden geserveerd. 
Hij past goed bij rood (gebraden of gegrild) vlees, lams- of geitenvlees, wild, stoofgerechten, ham, worst en kaas.

Vermelding 
De Grote Hamersma/DGH 2016: (oogstjaar 2014): 8,5 "Het springerige fruit is wat gaan liggen. Een herfstvleugje bereikt neus en mond. Paddenstoel, leer, wat aarde. Kalme crianza.".

Artikelnummer 
01.15.18; zie verder onder "bestellingen".