01.19. Viña Vadina Mazuela rood 2017

Wijnsoort

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van een selectie van de beste mazuela-druiven uit de 5 hectare grote, eigen wijngaard Pago de Cahizpelao aan de voet van de Sierra de Algairén op 650 meter hoogte. De druiven komen van 33 jaar oude wijnstokken met een rendement van 2 kg per wijnstok).  
De blauwe druivensoort mazuela is van Aragonese/Spaanse oorsprong. Hij wordt ook cariñena genoemd omdat deze druif van oorsprong uit het gelijknamige wijngebied komt, alhoewel er slechts 6% van de wijngaarden in Cariñena mee beplant is. In Priorat wordt hij samsó genoemd, in de Rioja mazuela. Het is een druivensoort die houdt van hitte, zon en droogte. De druiven hebben een diepe, blauwzwarte kleur, veel tannine en een hoge concentratie zuren en zoet. Het is een productieve druivensoort die rijke, krachtige, diepgekleurde wijnen kan opleveren, mits hij voldoende getemd wordt. Daarom is hij geliefd als mengwijn.

Verwerking 
De druiven zijn handmatig geplukt bij volledige rijpheid. De geselecteerde druiven zijn ontsteeld. De gisting heeft plaatsgevonden in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De wijn heeft daarna ruim 12 maanden gerijpt op (gebruikte) vaatjes van Frans eikenhout en daarna op fles.14,5% alc.

Proefnotitie 
Diep kersenrood. Krachtig en stevig. Fris, fruitig en kruidig. Rijke smaak. Veel tannines en zuren. Geconcentreerd. Karaktervol.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 16 – 18° C worden geserveerd. 
Hij past bij stevige vlees- en wildgerechten, worst en ham. 
De wijn is niet geklaard en zal derhalve (natuurlijk) bezinksel vormen.

Vermelding 
Perswijn 2018/8 (oogstjaar 2016). Notities Aragón:  **** "Zwarte bessen, drop, leer, peper. Fruitig, pikant, rulle tannines. Karaktervol." 
Perswijn 2016/5 (oogstjaar 2014). Notities Aragón:  **** "intens, balsamico, zwarte olijven, dik en smaakvol, donker, warm en stoer, eigenzinnig."

Artikelnummer 
01.19.17; zie verder onder "bestellingen".