01.18. Viña Vadina Vendimia Seleccionada rood 2021

Wijnsoort

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van "vendimia seleccionada", d.w.z. een selectie van de beste garnacha tinta druiven uit de (beste) eigen wijngaard La Nevera aan de voet van de Sierra de Algairén. De wijnstokken zijn ruim 100 jaar oud en hebben een zeer laag rendement. De wijngaard heeft een bijzonder goede (stenige) ondergrond en ligging.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Het is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn en de belangrijkste in Cariñena. Hij is goed bestand tegen hitte en kou. Op arme grond en met een geringe opbrengst, zoals in dit geval, kan hij de basis zijn voor uitstekende wijnen.

Verwerking 
De druiven zijn handmatig bij optimale rijpheid geplukt. De zorgvuldig geselecteerde druiven zijn ontsteeld. De gisting heeft plaatsgevonden in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. De ongeklaarde wijn is na de tweede gisting overgebracht naar kleine, nieuwe eikenhouten "barrica's" (225 liter vaten) van Amerikaans en Frans eikenhout in de diep in de mergel uitgehouwen kelder. Daar heeft de wijn 7 maanden gerijpt onder ideale omstandigheden.14,5% alc.

Proefnotitie 
Kersenrood. Krachtig. Fruitig (bosfruit). Toegankelijk. Zacht en kruidig (laurier), fluwelig. Evenwichtig en mondvullend. 

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 16 – 18° C worden geserveerd. 
Hij past goed bij wild(gerechten), stoofgerechten, gebraden en gegrild vlees, ham en kaas.  
De wijn is niet geklaard noch gefilterd en zal daardoor in de loop van de tijd (natuurlijk) bezinksel vormen.

Vermeldingen 
Perswijn 2016/5 (oogstjaar 2015). Notities Aragón: ****(*) "zoete kersen, frambozen, vanille, zacht en elegant, aangenaam gerijpt, iets stroef."  
Bacchus de Plata 2014 (oogstjaar 2010) 
Perswijn (oogstjaar 2007). dec. 2010: 14,5 p. "intens en krachtig, zwoel, pruimen en vanille, aan de heftige kant, confiture, bijna vluchtig"

Artikelnummer 
01.18.21; zie verder onder "bestellingen".