01.17. Viña Vadina Garnacha rood 2022

Wijnsoort

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van garnacha tinta uit de eigen, steile wijngaard Pago de Mendoza aan de voet van de Sierra de Algairén op 650 m hoogte. De druiven komen van 30 jaar oude wijnstokken met een zéér laag rendement (1 kg druiven per stok). In de wijngaard wordt milieuvriendelijk gewerkt bij de bestrijding van insecten en schimmels. 
De blauwe druivensoort garnacha tinta is van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Het is de belangrijkste druivensoort in Cariñena. Wereldwijd is het de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen hitte en kou. Op arme grond en met een geringe opbrengst, kan hij de basis zijn voor uitstekende wijnen. Een druivensoort met veel suiker en dus veel alcohol. Tot 19% zelfs!

Verwerking 
De druiven zijn handmatig geplukt. De geselecteerde druiven zijn ontsteeld. De gisting heeft plaatsgevonden in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. 13,5% alc.

Proefnotitie 
Diep kersenrood. Krachtig aroma van rijp rood fruit (w.o. kersen en frambozen) en wat kruiden (w.o. peper, zoethout). Fris en fruitig. Soepel en sappig. Heerlijke, zachte, zoete tannines, voldoende zuren. Lange afdronk. Lekker. 

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste koel (op 16°C) worden geserveerd. Koeling zorgt ervoor dat de wijn aan frisheid in de zuren wint, terwijl de alcohol minder warm overkomt. De wijn wordt daardoor aantrekkelijker. 
Een wijn die als aperitief kan worden gedronken, maar ook goed bij past gevleugeld wild, lamsvlees, gebraden en gegrild vlees en ham. 
Voor een bijzondere combinatie van deze wijn met Persische gerechten raden wij u van harte Eethuis Farèn in Maastricht (Wyck) aan.

Vermeldingen 
De Grote Hamersma/DGH 2018 (oogstjaar 2016): 8,5: "Volle vaart richting stevig rood fruit, handzame tannines, flink wat kracht en kordaatheid. Mooie zuren. Lam loopt er probleemloos mee in de pas."  
Perswijn 2018/8 (oogstjaar 2017). Notities Aragón:  **** "Jong, frambozen, kers, zoethout, tijm. Sappig, veel fruit, iets limonade, soepel." 
Perswijn 2016/5 (oogstjaar 2015). Notities Aragón: **** "kersen en bramen, open, verleidelijk, sappig en stevig, peperig, smaakvol, goede zuren." 
De Grote Hamersma/DGH 2016 (oogstjaar 2014): 8,5 "Garnacha mag alleen. Hoeft nu eens niet dat eeuwige gezelschap van de nationale troeteltempranillo naast zich te dulden. Bevalt goed. Doet eens extra zijn best. Volle vaart richting stevig rood fruit, handzame tannines, flink wat kracht en kordaatheid." 
Elsevier 8-11-2014: (oogstjaar 2011) Beste wijnen van 2014: Krachtig rood onder 10 euro: "Wijnvriend Kees kon het zo vergenoeg zeggen: ik ben een grenacheliefhebber. Terecht. Rijp kersen fruit, cacao, specerijen, mooie tannine en nog diepgang ook. Gigandas uit Spanje voor een spotprijs." - Nicolaas Klei. 
DGH 2014: (oogstjaar 2011) 8,5; "Garnacha met een wat ongedurig karakter. Dramt wat frambozen, duwt bittere kersen in een kruidentuin. Bigt wat met tannines. Stoort niet. Integendeel. Even kijken of we die energie wat kunnen kanaliseren. In een wijnglas of zo."  
Wijnalmanak 2013; de beste wijnen tot 10 euro: ster-wijn "Een dikke, soepele wijn. Veel fruit, zoete zwarte pruimen, confiture, ronding en romigheid. Ondanks een pepertje heel zacht, veel diepte. Heerlijk. Garnacha zoals het hoort."  
Peñín Gids: (oogstjaar 2010) 85/100 p. 
Wijnalmanak 2010; (oogstjaar 2009) de beste wijnen tot 10 euro: ster-wijn "Oude stokken en hoog gelegen wijngaarden hebben de krachten gebundeld. Leidt tot een prachtige tinto die toch niet al te nadrukkelijk de spierballen laat rollen. Verleidelijke wijn, waarin chocolade en confiture een verbond hebben gesloten, specerijen en zoet fruit een combinatie zijn aangegaan en zachtheid en sap een duo vormen. Die ster is dus niet zo verwonderlijk." Harold Hamersma    
Elsevier 2-12-2006: Woest en spannend. Oogstjaar 2005. "Het gebied is Cariñena. De wijnen zijn intens, woest, spannend. Machowijnen vol fruit, specerijen en de geur van een wijngaard onder de zomerzon, vlak voor de oogst." 
AD Magazine 20-11-2004: Spannend Spaans. Oogstjaar 2003 "De geur van pure garnacha-wijn is nog wat gesloten, maar hij smaakt al lekker. Rijk en krachtig in de mond, een zeer rijpe, fruitige en kruidige smaak met zachte, zoetige tannines en een lange afdronk."   
AD Magazine 6-9-2003: Revolutie in rood. Oogstjaar 2002 "14% alcohol. Dat is niks hier (Cariñena) - en je hebt er ook geen last van, zo natuurlijk zit het verpakt in meer pittig kersenfruit dan je dacht dat er in een fles kon. Liefhebbers van 100-punten-Parkerpowerwijn: koop meer voor minder geld."  

Artikelnummer 
01.17.22; zie verder onder "bestellingen". Tijdelijk uitverkocht. Nieuwe voorraad wordt op 1 mei a.s.verwacht.