Bodegas Luzón

Bodegas Luzón
Bodegas Luzon is opgericht door families die sinds 1916 in Jumilla in de wijnbouw werkzaam waren. In 2000 is een nieuw wijnbedrijf gebouwd. Na diverse uitbreidingen en moderniseringen is het bedrijf in 2006 overgenomen door de Fuertes Groep. Sindsdien is het bedrijf (sterk) uitgebreid. De wijngaarden beslaan nu 12.000 hectare in Jumilla en in andere herkomstbenamingen. 

wijngaard wijnhuis Luzon
Finca Luzón, Jumilla

Wijngaarden
De wijngaarden van Bodegas Luzón waar de petit verdot is aangeplant liggen op 500 tot 700 meter hoogte op het landgoed "Castillo de Luzón" en het landgoed "Montesinos". Naast de petit verdot heeft het bedrijf de blauwe monastrell, tempranillo, syrah, cabernet sauvignon en merlot en de witte chardonnay en macabeo aangeplant.
De bodem is arm aan voedingsstoffen en kalkhoudend. De ondergrond bestaat uit kalksteen en marmer. Ondanks de nabijheid van de Middellandse Zee heerst er heerst een landklimaat, waarbij zelden meer dan 300 mm neerslag per jaar valt. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht gaan de 25°C te boven. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de wijngaarden geconcentreerde vruchten van hoge kwaliteit voort kunnen brengen.
De petit verdot is een (terroirgevoelige) druivensoort die in het warme, droge Jumilla beter gedijt dan in de Franse Bordeaux en er volledig rijp kan worden.    

Vinificatie
Het wijnbedrijf beschikt over een moderne verwerkingsinstallaties en een ondergrondse opslag voor kleine eikenhouten vaten (225 liter), waarvan 30% gemaakt is van Amerikaans en de rest van Frans eikenhout. De opslagruimte is uitgerust met een systeem dat de vochtigheid en de temperatuur optimaal regelt.
De bodega maakte in 2005 en 2006 een bijzondere wijn van 100% petit verdot druiven uit de eigen wijngaarden op het landgoed Castillo de Luzón die een lang leven hebben.

Naam Beschrijving
12.13. Luzón Petit Verdot rood 2005 Diepgekleurde rode wijn van petit verdot, 4 maanden gerijpt op Frans eikenhout. afbeelding wijnfles Luzón Petit Verdot rood
12.13. Luzón Petit Verdot rood 2006 Diepgekleurde rode wijn van petit verdot, 4 maanden gerijpt op Frans eikenhout. afbeelding wijnfles Luzón Petit Verdot rood