12.13. Luzón Petit Verdot rood 2006

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
De druiven komen uit de eigen wijngaarden op het landgoed Castillo de Luzón op 700 meter hoogte met een zanderige en kalkhoudende bodem en een ondergrond van kalksteen. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht gaan de 25°C te boven.
De petit verdot is een klassieke druivensoort die tot de beste ter wereld gerekend wordt. Hij heeft zeer kleine druiven met een donkere, dikke, harde schillen met veel kleur en tannine. Het rendement is laag en de druif rijpt extreem laat. In de Médoc waar de druivensoort al zeer lang is aangeplant, is het risico van het verbouwen groot omdat hij in het zeeklimaat alleen in warme jaren echt goed rijp wordt. Hij komt er dan ook slechts op zeer kleine schaal voor en wordt door weinig wijnbouwers verbouwd en slechts in kleine percentages aan rode wijn toegevoegd om de wijn meer kracht, kleur en diepgang te geven. In het warme, droge Jumilla gedijt de druivensoort beter dan in de Franse Bordeaux. Hij kan er volledig rijp worden en hij heeft een goed bewaarpotentieel. De petit verdot kan peperige, kruidige, geurige wijnen met veel smaak, tannine en kleur leveren. Deze wijnen hebben meestal ook een lange houdbaarheid.

Verwerking 
De druiven zijn in de tweede helft van oktober met de hand in kleine bakken geoogst. De beste druiven zijn geselecteerd. Ze zijn ontsteeld en vergist in roestvrijstalen tanks, waarbij de hoed steeds ondergedompeld is. Na de malolactische (tweede) gisting heeft de wijn 4 maanden gerijpt in "barricas" (225 liter vaten) van Frans eikenhout. 14% alc.

Proefnotities 
Diepgekleurde rode wijn met een intense, complexe geur. Kruidig (kamperfoelie) en fruitig (zwart fruit), licht balsemachtig. In de mond krachtig, breed, met voldoende zuren en ronde tannines. Lange afdronk.

Vermeldingen  
Elsevier; 2-2009. “Chic rood uit Spanje. Een bijzondere keus van producent Luzon. Slechts een enkele rode bordeaux bevat een piepklein beetje van de karaktervolle druif. Luzon maakt ook hiervan chic smakende wijn als landelijke bordeaux die regelmatig naar het krachthonk gaat. Donker fruit, specerijen, beetje hout, mooie zuren. Jong nog, dus klots ‘m in een karaf of leg wat weg voor over een paar jaar.” - Nicolaas Klei. 
Perswijn 7/2010: **** "Warm en kruidig, krentjes, leer en tabak, mooi stevig, maar toch ook een beetje rustiek""Zwoel, peperig, kersen, kruiden, goede tannines, confiture, heftig en stevig, maar zeker interessant" 
Perswijn 8/2016: Notities 2006: Tien jaar later. 15.5 pnt. "zwoel, zoete kersen en vanille, open. sappig en elegant, ontwikkeld, warm, bitters"

Wijn en spijs  
Serveren bij voorkeur op 16-18° C.

Artikelnummer 
12.13.06; zie verder bij "bestellingen"