D.O. Jumilla, Murcia

Uitgestrekt wijngebied met perfecte omstandigheden voor de blauwe monastrell- en petit verdot druiven.

afbeelding logo wijngebied Jumilla
D.O. Jumilla

Jumilla
Jumilla heeft sinds 1966 een D.O., maar de wijnbouw gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Het wijngebied was lang bekend om zijn zware, rode wijnen die vaak als mengwijn werden gebruikt. Door de phylloxera-plaag (1989) en de terugloop van de vraag naar bulkwijnen is er veel veranderd. Er worden nu betere kwaliteitswijnen gemaakt.
Driekwart van de wijngaarden ligt rond de stad Jumilla in het noorden van de provincie Murcia. De overige wijngaarden liggen in zes gemeenten in het zuidoosten van de provincie Albacete (regio Castilla-la Mancha).
De bodem is zanderig en kalkhoudend. Op enkele plaatsen ligt op de kalkstenen ondergrond roodbruine aarde.
Het klimaat is continentaal, heet en droog. De neerslag ligt onder de 300 liter per m2 per jaar en valt vaak in de vorm van hevige stortregens in het late voor- of najaar. De maximumtemperatuur in de zomer kan de 40° C te boven gaan. De minimumtemperatuur in de winter ligt 5° C onder nul.
Tijdens de groeicyclus gaan de temperatuurverschillen tussen dag en nacht vaak de 25° C te boven. Dit zorgt voor kleine druiven waarmee evenwichtige wijnen met een grote concentratie in structuur en aroma's gemaakt kunnen worden.

Wijngaarden
Bij de D.O. zijn ca. 30.000 hectare wijngaarden en 45 wijnproducerende bedrijven ingeschreven. De wijngaarden liggen op 400 tot 800 meter hoogte in een heuvelachtig landschap dat uitloopt in redelijk hoge "sierras" (bergketens). Wijnstokken worden afgewisseld door olijf- en amandelbomen.
De belangrijkste druivensoort (90% aanplant) is de blauwe monastrell. Deze druivensoort is al eeuwenlang aangeplant in Jumilla en is goed bestand is tegen de hitte en de droogte. Daarom wordt Jumilla ook wel het Koninkrijk van de Monastrell genoemd. Van deze druivensoort worden rosé en rode wijnen gemaakt. Andere druivensoorten zijn de blauwe tempranillo, garnacha tinta, garnacha tintorera, cabernet sauvignon, merlot, verdit verdot en syrah en de witte airén, macabeo en pedro ximénez, malvasía, chardonnay, sauvignon blanc en moscatel. 

Naam Beschrijving
12.13. Luzón Petit Verdot rood 2005 Diepgekleurde rode wijn van petit verdot, 4 maanden gerijpt op Frans eikenhout. afbeelding wijnfles Luzón Petit Verdot rood
12.13. Luzón Petit Verdot rood 2006 Diepgekleurde rode wijn van petit verdot, 4 maanden gerijpt op Frans eikenhout. afbeelding wijnfles Luzón Petit Verdot rood