D.O.Ca. Priorat(o), Tarragona, Cataluña

Een klein wijngebied in het bergachtige binnenland van Tarragona dat behoort tot de allerbeste wijnherkomstgebieden van Spanje.

afbeelding wijngaard Crivelle, Priorat(o)
Wijngaard Crivellé i Valls, Priorat

Priorat
Priorato (Priorat in het Catalaans) heeft sinds 1954 de D.O. (Denominación de Origen) en sinds 2009 een D.O.Ca.(Denominacion de Origen Calificada), waarvan er slechts twee zijn in Spanje. Falset is de hoofdstad.
Er worden vooral krachtige rode wijnen gemaakt van met name de garnacha (tinta) druiven, maar ook witte wijnen. 
De eerste wijnproductie stamt uit de 12e eeuw toen de monniken uit het Kartuizer klooster Scala Dei wijngaarden aanlegden en de wijnbouw introduceerden. Vanaf 1835 wordt de wijnbouw bedreven door wijnboeren.
Aan het einde van de 19e eeuw werd ook dit wijngebied getroffen door de phylloxera vastatrix (druifluis), waardoor het overgrote deel van de wijngaarden in Priorat verloren ging. Veel mensen vertrokken uit dit geïsoleerde gebied. 
Vanaf 1950 werd een begin gemaakt met de hernieuwde aanplant van wijnstokken. Aanvankelijk werden vooral bulkwijnen gemaakt, maar vanaf 1980 worden er vooral intense, complexe en minerale kwaliteitswijnen gemaakt.
Inmiddels behoren de wijnen uit Priorat tot de beste en duurste van Spanje.
Het gebied bestaat uit de wijndorpen Bellmunt, Gratallops, el Lloar, La Morera de Montsant, Porrera, Poboleda, Scala Dei, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Villella Baja en delen van Masos de Falset en les Solanes del Molar.

Wijngaarden
Priorat is een heuvelachtig gebied. De wijngaarden liggen op 100 tot 700 meter hoogte in terrasvorm op meestal steile hellingen. Zij worden aan drie kanten omsloten door bergketens. In het westen door het Montsant gebergte, in het oosten door de Sierra de Llaberia en in het zuiden door het natuurpark Els Ports. 
Het bewerken van de wijngaarden en het oogsten van de druiven is intensief handwerk. De wijngaarden hebben een lage opbrengst door de arme ondergrond en de schaarste aan water in dit gebied. In dit gebied kunnen wijnstokken letterlijk verdrogen. 
De aanbevolen druivensoorten zijn de garnacha tinta en garnacha blanca. Toegestaan zijn de blauwe garnacha peluda, cariñena/samsó/mazuela, tempranillo, picapoll negre, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, merlot en syrah en de witte macabeo, pedro ximenez, chenin blanc, moscatel de Alejandria, moscatel de grano menudo, pansal, picapoll blanco en viognier. 

Bodem en klimaat
De bodem speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de wijn. De bodem bestaat uit schist, llicorella (laagjes zwarte en rode siliciumhoudende leisteen met kleine deeltjes mica (kwarts) die het zonlicht weerkaatsen en de warmte conserveren), pizarra (grijze leisteen), zand, kalk en kiezel. De bodem bevat weinig voedingsstoffen, maar houdt het (weinige) regenwater dat er valt vast en verankert de wijnstokken stevig. Door de ruwe, onregelmatige rotsformaties is het mogelijk wijnstokken aan te planten op de steile hellingen met weinig risico dat ze wegspoelen. De bovengrond van verweerde leisteen is ongeveer 50 cm dik en als deze door regen wegspoelt, blijven de stokken staan. De wijnstokken wortelen diep in de bodem, op zoek naar water en voedsel. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de wijn. Door de ondergrond, het klimaat en de schaarste aan water in dit gebied hebben de wijngaarden een (zeer) lage opbrengst.
Het bergachtige gebied heeft een eigen microklimaat: continentaal, gematigd door de koude noordenwinden en de warme Mistral uit het oosten. De zomers zijn lang, zeer warm en droog, met maxima van 35ºC en een jaarlijks gemiddelde van 15ºC. In de koude winters kan het kwik dalen tot nul. Er valt gemiddeld 600 mm regen per jaar en de zon schijnt zo'n 2.600 uur. 

Wijnen
In Priorat worden vooral rode, maar ook geconcentreerde, witte wijnen gemaakt.

Naam Beschrijving
38.11. Llàgrimes del Priorat rood 2019 Geconcentreerde rode wijn van garnacha tinta, samsó, syrah en cabernet sauv. met 12 mnd rijping op barrica's. afbeelding wijnfles Llagrimes del Priorat rood 2019