D.O. Getariako Txakolina, Guipúzcoa, Baskenland

Klein Baskisch herkomstgebied waar lichte, frisse, fruitige Txakolí gemaakt wordt.

Getariako Txakolina of Txakolí de Getaria (Spaans)
Deze gecontroleerde herkomstbenaming ligt in de provincie Gipuzkoa in de autonome regio País Vasco (Baskenland) aan de Atlantische kust in Noord Spanje. Getaria is de centrumgemeente. Txakolí wordt hier sinds de Middeleeuwen gemaakt. 100 jaar geleden waren er 1.000 hectare wijngaarden productief, maar eind 19e eeuw zijn veel wijngaarden verdwenen. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is er een opleving en in 1989 was de kwaliteit zover verbeterd dat het gebied een D.O. kreeg, eerst alleen de dorpen Aya, Guetaria en Zarauz, in 2007 een groter deel van de provincie Guipúzcoa. Er zijn nu 33 bodegas (wijnproducerende bedrijven) ingeschreven. 80% van de txakolí wordt in Baskenland en vooral in San Sebastián geconsumeerd. De vraag uit vooral de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk blijft stijgen.

Wijngaarden
De D.O. beslaat een wijngaardoppervlakte van 440 hectare, waarvan 90% in het kustgebied. De wijngaarden worden door 150 druiventelers bewerkt. De percelen liggen verspreid tegen groene heuvels op 10 tot 100 meter hoogte. Meeldauw en schimmel kunnen voor (grote) problemen zorgen. Phylloxera (druifluis) heeft de wijngaarden nooit beroerd, omdat het water, dat zich in de winter rond de wortels ophoopt, dit voorkomt. De Baskische wijnstokken zijn daarom niet geënt en worden met hun eigen onderstam aangeplant.
De belangrijkste druivensoort (95% aanplant) is de witte hondarrabi (ondarrabi) zuri. Daarnaast zijn de witte hondarrabi zuri zerratia (petit courbu), Izkiriota (gros manseng), riesling en chardonnay (experimenteel) toegestaan. De plaatselijke blauwe druivensoort is de hondarrabi (ondarrabi) beltza.

Bodem en klimaat
De bodem dichtbij de kust is veelal kleihoudend met zand. De diepere lagen zijn steenachtig met kalk of leisteen.
Door de Golfstroom heerst er een gematigd zeeklimaat met veel neerslag, een redelijke hoeveelheid (zon)licht en veel wind.

Wijnen
De druiven worden eind september/begin oktober geoogst. In het gebied hebben de caseríos, waar de vergisting traditioneel werd gedaan in vaten van eiken- of kastanjehout (kupelas), plaats gemaakt voor modern ingerichte bodegas waar de most vergist wordt in roestvrijstalen tanks.
Er wordt vooral witte Txakolí gemaakt die zich kenmerkt door zijn hoge zuurgraad en lage alcoholgraad. Witte Txakolí moet voor minimaal 80% gemaakt zijn van hondarrabi zuri druiven. Maar er mogen ook rosé en rode wijnen gemaakt worden van de blauwe hondarrabi beltza. In 2016 zijn 3,8 miljoen flessen txakolí gemaakt.

Wijnhuis
Er zijn 34 wijngoederen actief. Wij importeren en verkopen sinds 2015 de txakolí van het wijnhuis Gorosti in Deba.

Naam Beschrijving
32.01. Flysch Txakolina wit 2021 Bijzondere, traditionele lichte, frisse, fruitige, tintelende, witte Txakolí-wijn uit Baskenland. afbeelding wijnfles Flysch txakolina 2021