D.O. Bierzo, León, Castilla y León

Herkomstbenaming in Noordwest Spanje met als kenmerkende druivensoort de blauwe mencía.

afbeelding wijngebied Bierzo
Wijngebied Bierzo

El Bierzo
De streek El Bierzo ligt in Noordwest-Spanje rond de stad Ponferrada, in een lange, beschutte vallei tussen het Cordillera Cantábrica (Cantabrisch Gebergte) en de Montes de León, in een overgangszone tussen het strenge landklimaat van León (op de Spaanse hoogvlakte) en het gematigde zeeklimaat van Asturias en Galicië. Bierzo is dé streek voor de mencía.
De wijnbouw dateert uit de tijd van voor de Romeinen en werd in de Middeleeuwen uitgebreid door de kloosters (Cisterciënser monniken). Zij hadden wijn nodig voor de lithurgie en beschouwden wijn als een noodzakelijk onderdeel van hun dieet. Wijnbouw was eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de economie die gunstig beinvloed werd door de pelgrims die op hun route naar Santiago de Compostela door de streek trokken. Dit veranderde toen de streek in de late 19e eeuw zwaar getroffen werd door de phylloxera en in een economische crisis terecht kwam. Gedurende de eerste helft van de 20e eeuw kwam de productie weer op gang door de invoering van Amerikaanse onderstammen. In de 60-er jaren begonnen coöperaties een belangrijke rol te spelen in de wijnproductie. In 1989 kreeg Bierzo de D.O. status toegekend. 

Wijngaarden
De 2.853 hectare wijngaarden liggen verspreid over 22 gemeenten met als centrum Cacabelos in het westelijke deel van de provincie León. De wijngaarden zijn door het kleingrondbezit zeer versnipperd. Er zijn 2.180 druiventelers en 75 wijnbedrijven ingeschreven bij de D.O. Bierzo. De wijngaarden liggen op 450 tot 1000 meter hoogte.
De blauwe druivensoort mencía of negra (74,5%) en de witte godello (4%) en doña blanca (2,4%) zijn de beschermde druivensoorten en de blauwe garnacha tintorera (2%) en de witte palomino fino (17%) en malvasía (0,1%) zijn toegestaan.

Bodem en klimaat
De bodem wisselt sterk en is redelijk vruchtbaar. In de laaggelegen riviergebieden bestaat hij uit rivierklei, in de hogere, bergachtige gebieden uit leisteen, maar hij kan ook uit zand of zanderige graniet bestaan.
Door de bescherming die de bergen om het gebied bieden en de ligging op de grens van León, Asturias en Galicia is het klimaat gematigd continentaal. Door de invloed van de Atlantische Oceaan is het er minder warm en koud en minder droog dan op de Castiliaanse hoogvlakte, maar het heeft meer uren zon en minder neerslag dan Galicië. 

Vinificatie
De maximale opbrengst is door de D.O. vastgesteld op 84 hl/ha voor de palomino en garnacha tintorera en 77 hl/ha voor de andere druivensoorten.
Rode wijn dient voor min. 70% van de mencía gemaakt te zijn. De rosé-wijn moet voor 50% van mencía gemaakt en mag van een mengeling van blauwe en witte druiven gemaakt zijn. De witte wijn wordt meestal gemaakt van godello, mag van alle toegestane, witte druivensoorten gemaakt zijn.

Wij importeren en verkopen wijnen van Peique uit Bierzo sinds 2003.

Naam Beschrijving
09.21. Peique Selección Familiar rood 2005 Topwijn van mencía (90 jarige stokken), 18 mnd gerijpt in barricas van Frans/ Russisch eikenhout. afbeelding wijnfles Peique Selección Familiar rood