Celler Crivellé i Valls

Een klein jong familie wijnverwerkingsbedrijf in het wijndorp Poboleda met eigen wijngaarden in de gecontroleerde herkomstbenaming Priorato (Priorat).

Kleingrondbezit
Raül Crivellé is de vierde generatie die de wijngaarden bewerkt. Zijn voorouders bezaten en bewerkten sinds 1885 de wijngaarden. Zij leverden de wijndruiven aan de plaatselijke (wijn)cooperatie. De bevlogen Raül en (zijn vrouw) Cristina besloten in 2014 zelf wijn te gaan maken. Zij hebben het ouderlijk huis in het oude centrum van Poboleda verbouwd tot bodega oftewel Celler (Catalaans). De oude "lagar" is nu de ruimte waar de wijnen in vaten en op fles (ondergronds) rijpen. Zij verrichten alle werkzaamheden zelf, bijgestaand door de oenologe Roser Amorós Soler. Poboleda is een dorp met zo'n 374 inwoners en 15 (vooral kleine) wijnhuizen dat zijn oorsprong vindt in de 12e eeuw.

afbeelding wijngaard met cariñena
Wijngaard met cariñena-wijnstok op leibodem

Wijngaarden
De eigen 2½ hectare wijngaarden liggen rond de oude (verlaten) woning van de voorouders op het landgoed Mas d'en Gil in de D.O.Ca. Priorat. Zij zijn beplant met wijnstokken die bijna 90 jaar oud zijn, maar er staan ook wijnstokken die jonger zijn. De wijngaarden liggen op 500 meter hoogte op soms zeer steile hellingen (tot 40% stijging) in Poboleda en Morera de Montsant. De stokken groeien veelal solitair in struikvorm, laag bij de grond. De bodem bestaat uit llicorella (rode leisteen met kwarts), pizarra (grijze leisteen), zand, kalk en kiezel en bevat weinig voedingsstoffen. Onder invloed van de "Garbinada" (zeewind) rijpen de druiven langzamer. De opbrengst per druivenstok is extreem laag; per hectare wordt ca. 2 ton (2.000 kg) druiven geoogst. 
De wijngaarden worden met de hand en biologisch bewerkt zonder kunstmest of chemische middelen en in overeenstemming met de maanstanden, zoals de (voor)ouders dat deden. Een eco-certificering is (nu) te kostbaar voor de relatief kleine opbrengst van dit wijngoed van 5000 flessen/jaar. 
De aangeplante druivensoorten zijn de blauwe garnacha tinta, cariñena (in het Catalaans: samsó), cabernet sauvignon en syrah en de witte garnacha blanca. 

Wijnbereiding
De wijnen worden gemaakt van druiven uit de eigen wijngaarden op het (familie)landgoed Mas d'en Gil tussen Poboleda en Morera de Montsant.
Ze worden selectief met de hand geoogst en ook verwerkt conform de maanstanden. 
Voor de opvoeding van de rode wijnen worden kleine (225 liter) vaten van kastanje en Frans eiken gebruikt die minimaal één jaar oud zijn.

Naam Beschrijving
38.11. Llàgrimes del Priorat rood 2019 Geconcentreerde rode wijn van garnacha tinta, samsó, syrah en cabernet sauv. met 12 mnd rijping op barrica's. afbeelding wijnfles Llagrimes del Priorat rood 2019