Château La Rame

Château La Rame
Het oude Château La Rame (de rots) ligt net buiten Sainte Croix du Mont. Het is een van de oudste domeinen van de appellation Sainte-Croix-du-Mont contrôlée. Het wijngoed ligt ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Bordeaux. De wijngaarden van Sainte Croix du Mont liggen aan de rivier de Garonne, tegenover de wijngaarden van Sauternes. 

Y. Armand & Fils
Het wijngoed werd in 1956 aangekocht door Claude Armand, de vader van de huidige eigenaar Yves Armand. Hij bracht de wijngaarden in orde en vernieuwde met zijn zoon Yves in 1969 de wijnmakerij. In 1985 naam Yves het bedrijf van zijn vader over. Hij zette de traditionele manier van werken voort (verwijderen bladeren, handmatig sorteren botrytis druiven, beperken opbrengst), maar bracht ook verbeteringen aan (uitdunnen, temperatuur-gecontroleerde gisting, selectie most, houtrijping) en creëerde naast de "blancs liquoreux" Château La Caussade en Traditionnel de topwijn Réserve du Château.   

Wijngaarden
De familie Armand bezat 16 hectare wijngaarden op de zuidhellingen van de rivier de Garonne. De bodem bestaat uit een bovenlaag van klei en kalksteen met een harde onderlaag die wordt gevormd door een versteende schelpenbank. Belangrijk voor het micro-klimaat is de Ciron, een koude rivierstroom die ter hoogte van het wijngoed in de Garonne stroomt. Van september tot november ontstaat op dit punt, 's nachts en 's morgens vroeg mist. Samen met de middagzon speelt deze vochtigheid een belangrijke rol in de geleidelijke ontwikkeling van de schimmel botrytis cinerea op de rijpe druiven.
De wijngaarden zijn voor 80% beplant met semillón en voor 20% met sauvignon blanc. De gemiddelde leeftijd van de stokken was in de oogstjaren 1996 en 1997 40 jaar.

Wijnen
De wijnen behoren tot de top van Sainte Croix du Mont.
Yves Armand besteedt veel aandacht aan de oogst, het in verschillende gangen plukken van alleen de overrijpe, door de schimmel aangetaste druiven en een snelle verwerking.
Binnen 2 uur na de oogst worden de druiven (zonder kneuzing) zacht en langzaam beperst. Ook de gisting en (bij de Reserve du Châteaux) de opvoeding van de wijn krijgen veel aandacht.
In mindere jaren wordt de wijn onder een andere naam op de markt gebracht. 

Naam Beschrijving
02.02. Château La Rame Réserve du Château 1996 en1997. Zoete witte wijn van semillón/sauvignon blanc met pourriture noble, 2 jaar gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten. afbeelding Château la Rame Réserve du Château