Sainte Croix du Mont A.C., Bordeaux

Klein zeer oud herkomstgebied van zoete witte wijnen (vins blancs liquoreux) van met name semillón-druiven in de Bordeaux.

Sainte-Croix-du-Mont
Sainte-Croix-du-Mont ligt tegenover het bekendere Sauternes, aan de overkant van de rivier de Garonne op ca. 40 km van Bordeaux. .

Wijngaarden
De wijngaarden beslaan 450 hectare op de rechter oever van de Garonne. De belangrijkste druivensrassen zijn de sémillon en sauvignon blanc. .
De bodem is sterk kalk- en kleihoudend met in het moedergesteente oesterfossielen uit het Tertiair.

Wijnen
De druiven die zijn aangetast door de regelmatig optredende edele rotting in het najaar (botrytis) leveren intens zoete, witte wijnen.. 
De wijnen uit Sainte-Croix-du-Mont smaken doorgaans iets lichter dan die uit Sauternes en zijn een mooi alternatief voor de duurdere wijnen uit Sauternes. 
De wijnen zijn lang houdbaar.

Wijn en spijs
Serveer deze wijn goed gekoeld bij bijv. foie gras, paté, salade met gedroogde abrikoos, blauwaderkaas of vruchtengebakjes.

 

Naam Beschrijving
02.02. Château La Rame Réserve du Château 1996 en1997. Zoete witte wijn van semillón/sauvignon blanc met pourriture noble, 2 jaar gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten. afbeelding Château la Rame Réserve du Château