Bodegas Vitulia

Innovatief wijnhuis in Aranda del Duero dat de kunst van het selecteren beheerst.

Familiebedrijf
Het wijnhuis is in 2001 opgericht in Aranda de Duero, provincie Burgos, in het wijngebied Ribera del Duero. Tot dan toe verkocht de familie Arranz de druiven aan fameuze wijnhuizen in Ribera del Duero. De familie heeft nog een oude ondergrondse wijnkelder, maar de wijnen worden vanaf 2002 gemaakt in een moderne verwerkingsruimte aan de rand van Aranda de Duero.
Vitulia is een mythologische Romeinse god, de god der hemelen die de wijngaarden bewaakt. Isacio Arranz, de algemeen directeur, is een liefhebber van de mythologie en wijn.

afbeelding wijngaarden wijnhuis Vitulia
Wijngaarden wijnhuis Vitulia

Wijngaarden
De bodega bezit 80 hectare wijngaarden op ca. 900 meter hoogte in Valdeande in de D.O. Ribera del Duero. De wijngaarden zijn vooral beplant met de blauwe tinta del pais (tempranillo). Daarnaast zijn de blauwe merlot (2 ha) en cabernet sauvignon (3 ha) en de zeldzame, witte albillo mayor (6,5 ha) en tempranillo blanca aangeplant. Een deel van de tinta del pais wijnstokken heeft de phylloxera ramp in 1905 in de streek overleefd. Een deel van de albillo mayor wijnstokken is ook ruim 100 jaar oud. De druiven rijpen langzaam omdat hete dagen worden afgewisseld met koude nachten. De wijngaarden worden ecologisch bewerkt, maar zijn niet als zodanig gecertificeerd.

Vinificatie
Vitulia bepaalt het ideale moment van (handmatig) oogsten met regelmatige analyses van de druiven in het eigen laboratorium. De druiven worden met de hand geoogst in kleine (10 kg) bakken. Bij binnenkomst in het bedrijf worden de druiven in koelkamers gekoeld. Daarna worden ze op een selectietafel geselecteerd. Alleen perfecte druiven worden verwerkt. Vervolgens worden de druiven ontsteeld, in een vertikale pers geperst en overgebracht naar de gistingstanks of houten vaten. Voor de rijping van de wijnen worden vaten van 70% Frans en 30% Amerikaans eikenhout gebruikt.

D.O. Ribera del Duero en Vino de la Tierra de Castilla y León
De rode wijnen van dit huis in Ribera del Duero kunnen de D.O. Ribera del Duero krijgen, maar de witte en mousserende wijnen niet. Zij krijgen de Vino de la Tierra de Castilla y León. De witte albillo mayor is waarschijnlijk de oudste druivensoort in het gebied en mag wel (mede) gebruikt worden om rode wijn te maken, maar als er witte wijn van gemaakt worden, kan de wijn geen D.O. Ribera del Duero krijgen. Dit heeft niets te maken met kwaliteit maar met regelgeving.

 

Naam Beschrijving
36.11. Hacienda Vitulia Barrica wit 2016 Witte wijn van albillo mayor met 10% tempranillo blanco, gegist en 3 mnd gerijpt in vaatjes (Frans eikenhout) afbeelding wijnfles Hacienda Vitulia Albillo Barrica wit
36.51. Hacienda Vitulia Albillo Brut Nature Witte mousserende wijn (traditionele methode) van eeuwenoude albillo mayor en 10% tempranillo blanco. afbeelding wijnfles Hacienda Vitulia Brut Nature