Bodegas Gorosti

Klein dynamisch wijnhuis in Deba dat witte txakolí de Getaria maakt.

Familiebedrijf
Het wijnhuis is van de familie Etxabe-Etxaniz. Juan Mari Etxabe is de vierde generatie txakolí-producenten. Van jongs af aan leeft hij tussen de wijngaarden en de txakolí. Zijn voorouders maakten op de Caserío Gorosti in San Miguel (Zumaia) met 2 ha eigen wijngaarden met 100 jaar oude wijnstokken naast txakolí ook houten wijnvaten. Zijn vrouw Isabel Etxaniz komt ook uit Zumaia. Om opgenomen te kunnen worden in de D.O. Getariako Txakolina moesten zij een bodega met meer dan 2 ha wijngaarden hebben. Dus zochten zij geschikte grond en vonden die in het gehucht Elorriaga in de gemeente Itziar-Deba naast Zumaia. In 2008 plantten Juan Mª Etxabe en Isabel er wijnstokken aan op een steile, zuidelijke helling in het in 2010 uitgeroepen Geoparque Natural del Flysch en bouwde er vervolgens een modern ingerichte bodega met de nodige voorzieningen. In 2011 vond daar de eerste oogst en verwerking plaats en in 2012 werd de eerste txakolí met de herkomstbenaming D.O. Getariako Txakolina op fles gebracht.

afbeelding wijnhuis Gorosti met wijngaard
Bodega Gorosti met wijngaard

Wijngaarden
Naast de 2½ hectara eigen wijngaarden, heeft de familie nog ruim 2 ha wijngaarden van buren in gebruik. Al het werk in de steile wijngaarden wordt met de hand door Juan Mª, Isabel en hun 2 zonen verricht. De wijnstokken zijn in de in dit gebied traditionele pergola-vorm hoog boven de grond gesnoeid vanwege het vochtige zeeklimaat nabij de Atlantische kust. De wijngaarden liggen op zuidelijke (zonbeschenen) hellingen met voldoende luchtstroming en een goed vochtdoorlatende bodem. In de wijngaarden zijn de druivensoorten hondarrabi zuri (90%) en hondarrabi zuri zerratia (10%) aangeplant.

Vinificatie
Begin oktober worden de druiven selectief met de hand geoogst in bakken van 15 kg. Alleen druiven in perfecte staat worden verwerkt. In de verwerkingsruimte wordt de most koel (14°) vergist in roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn op het bezinksel. De kooldioxide die bij de vergisting vrijgekomt voorkomt oxidatie en geeft de wijn zijn kenmerkende, mousserende belletjes. De wijn wordt niet overgestoken en pas gefilterd bij het bottelen in de traditionele, groene Elzas flessen.
De familie maakt zo een excellente, traditionele, witte txakolí (de Getaria) met een hoge zuurgraad, lage alcoholgraad (11% alc.) en tintelende frisheid.
De totale jaarlijkse productie bedraagt maximaal 30.000 liter, maar in 2013 kon slechts 10.000 liter worden gemaakt door het koude, natte voorjaar en de gevolgen daarvan.

Wij importeren de Flysch Txakolina van dit wijnhuis sinds 2015.

Naam Beschrijving
32.01. Flysch Txakolina wit 2021 Bijzondere, traditionele lichte, frisse, fruitige, tintelende, witte Txakolí-wijn uit Baskenland. afbeelding wijnfles Flysch txakolina 2021