01.11. Viña Vadina Macabeo wit 2022

Wijnsoort

Wijngaarden 
De macabeo druiven komen uit de eigen wijngaarden Pago del Bosque en La Somera aan de voet van de Sierra de Algairén. De "cierzo"-wind uit het noorden zorgt hier voor een lage luchtvochtigheid en minder hitte dan in de Ebro Vallei. De stokken groeien solitair, laag bij de grond.
De wijngaarden worden milieuvriendelijk bewerkt bij de bestrijding van insecten en schimmels.
De macabeo is een witte druivensoort die in bijna heel Spanje voorkomt. Hij komt oorspronkelijk uit Aragón. Soms wordt hij viura genoemd, zoals in de Rioja. De druif geeft de wijn een lichte kruidigheid. De macabeo kan goed tegen hitte en droogte en voelt zich daarom thuis in Cariñena.

Verwerking 
De druiven zijn in de vroege ochtenduren geoogst. Na een koele schilweking is alleen de gezuiverde most van de eerste, lichte persing is gebruikt. De gisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks op 15°C. De wijn heeft geen malolactische gisting ondergaan. De wijn is geklaard met bentoniet, want als je het milieu respecteert in de wijngaard, moet je dat ook doen bij het maken van de wijn, vindt Jesús, de wijnmaker. 13% alc.

Proefnotitie 
Droge witte wijn. Bleek, strogeel. Fris, fruitig (banaan, peer, limoen) met zachte zuren, anijs en een amandeltje in de afdronk. Lange afdronk. Sappig. De wijn kan door het gebruik van bentoniet wat (natuurlijk) bezinksel (gevormd) hebben. Dit heeft geen invloed op de geur of de smaak. 

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste gekoeld (ca. 8° C) geserveerd worden als aperitief of als maaltijdbegeleider bij visgerechten, schaal- en schelpdieren en groenteschotels. Tip Nicolaas Klei in ZiN: bij doperwten-courgettesoep (met parmezaanse kaas). 

Vermeldingen
Elsevier 2021 no. 48 (4-12-2021). (oogstjaar 2020) De 60 beste wijnen van 2021: "Vol wit onder 10 euro": "Macabeo is een Catalaanse druif die voor het eerst werd genoemd in 1617. Nu wordt hij eindelijk geliefd. Terecht. Hij is voluptueus en toch verfijnd geurend naar anijs, honing, kruiden,fruit, bloemen". Nicolaas Klei.
Elsevier 2020 no. 48 (28-11-2020). (oogstjaar 2019) De 60 beste wijnen van 2020: Huiswijn die waarlijk thuiswijn is en die het coronaleed niet verdrijft, maar wel verzacht. Vol wit onder 10 euro, bovenaan: "Dat deze welgedane, blozende feestwijn niets kost, hebben we te danken aan het feit dat druif macabeo zo onbekend is. Vol, rijp, zacht, voluptueus als een operazangeres uit weelderiger tijden, geurend naar anijs, fruit, bloemen." Nicolaas Klei.
De Grote Hamersma 24 januari 2021 (oogstjaar 2019): "Vol, rijp, zacht, voluptueus ..., geurend naar anijs, honing, fruit, bloemen.. Oftewel, wijn die vertrouwenwekkend aan een luxueus uitgevoerde chardonnay met viognierparfum doet denken. Maar dan voor geen geld."
De lekkerste omfietswijnen 2020 (oogstjaar 2018): "Als ik de baas was in dit land ... Het buitenlands beleid: niets tegen Spanje zeggen over hun weggeefprijzen. Neem nu deze welgedane, blozende chardonnayvormige feestwijn... Oftewel, wijn die vertrouwenwekkend aan een luxueus uitgevoerde chardonnay met viognierparfum doet denken. Maar dan voor geen geld. Mevrouw Van Gils wordt per direct hofleverancier." Nicolaas Klei; Uitgeverij Podium
ZiN nr. 3/2019 (oogstjaar 2017) Chez Mo. Glorious Meal. Bijpassende wijn bij zuurkool quiche (met zalm en lente ui), gekozen door wijnschrijver Nicolaas Klei: "Zacht parmantig wit uit Spanje. Van druif macabeo. Voor het eerst genoemd in 1617, en nog steeds niet heel beroemd. Ten onrechte. Want proef toch! Vol, rijp, zacht, dik, weelderig, voloptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen....".  
Elsevier Stijl Feestdagen 2018 (oogstjaar 2017). "Barack Obama ... Thomas Jefferson, die Frankrijk voor het eerst bezocht tijdens de Franse revolutie en sindsdien verkondigde dat wijn van levensbelang is. Daarbij geeft gul, fruitig wit van de onbekende druif macabeo plezier." Nicolaas Klei. 
De lekkerste omfietswijnen 2019 (oogstjaar 2017): Topwijn: "Vol, rijp, zacht, dik, weelderig, voluptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen... oftewel wijn die vertrouwenwekkend aan een luxueus uitgevoerde chardonnay doet denken. Maar dan voor geen geld.- Nicolaas Klei.  
Perswijn 2016/5 (oogstjaar 2015). Notities Aragón: ***(*) "peer en limoen, appel, boenwas, strak en stevig, droge stijl, wat stevige bitters na." 
Wijnalmanak 2012 (oogstjaar 2010). "Macabeo geeft body en fijne kruiden.. Extreem uitdagend, je wilt doordrinken..." Cuno van 't Hoff e.a.
Elsevier; De beste wijnen van 2011 (oogstjaar 2010): Vol wit onder 10 euro: "Macabeo heet in Spanje ook wel viura. Op z'n best, zoals hier, is de wijn vol, rijp, zacht, weelderig, voluptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen, Dulcinea..." Nicolaas Klei. 
Wijnalmanak 2010 (oogstjaar 2008). "Wit uit het hoge noorden. De hoge noordhellingen welteverstaan. Houdt deze pure macabeo volledig okselfris. Onstuimig wit, een druistige peer en wat ongeduldige meloen. Spontane, sappige, smakelijke blanco met zachte zuren." Harold Hamersma.     
AD 25-7-2009. (oogstjaar 2008) Weelderig Spaans. "Altijd al een wijn van macabeo willen drinken? Viña Vadina levert 'm. Vol, rijp, dik, weelderig, voluptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen, .. Oftewel, wijn die vertrouwenswekkend aan een luxueus uitgevoerde chardonnay doet denken. Maar dan voor geen geld." 
Elsevier Wijngids 5-12-2009. (oogstjaar 2008) Vol wit onder 10 euro: "Macabeo is Spanje's meest aangeplante witte druif. Ook in Zuid-Frankrijk te vinden. Op z'n best, zoals hier, is de wijn vol, rijp, zacht, dik, weelderig, voluptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen, ..." Nicolaas Klei.    
Elsevier Thema: Nov. 2006. De wijnkaart van Klei: "Spanje. Niet alleen in de supermarkt, ook bij een specialist als Adrienne van Gils is voor zeer weinig geld het nieuwe Spanje te koop, in rood rosé en wat wit."   
Elsevier Magazine 1-7-2006: Oogstjaar 2005. "Nog een geheimtip: druif macabeo. Viña Vadina levert hem vol, rijp, zacht, dik, weelderig, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen - en toch heel fris. Een operazangeres van formaat. Bij twee keer de prijs had ik deze nog aangeprezen als haute-couturekoopje."  
Perswijn november 2005 (oogstjaar 2004). Notities Aragón: Fris en licht wit, appel en peer, wat boenwas, honing, perzik, een zuurtje na.  
Elsevier Magazine 27-8-2005 (oogstjaar 2004): Een bezuinigingsrondje. Zes flessen van ongekende kwaliteit. Oogstjaar 2004. "Volstrekt niet in de mode, wel heel lekker: wit van macabeo. Vol zacht fruit, handje kruiden voor wat pit. Een stevige mondvol, maar alles prachtig in balans. Prima, prima." Zie ook rosé en rood van dit wijnhuis. 

Artikelnummer 
01.11.22; zie verder onder "bestellingen".