37.06. El Cosmonauta Misión a Marte 2021

Wijnsoort

Witte wijn van de beste viura-druiven die voorkomen aan de randen van hun eigen wijngaarden. 

Wijngaarden 
De druiven voor deze wijn komen uit de eigen ecologisch gecertificeerde wijngaarden. De wijngaarden worden minimaal bewerkt, zonder gebruik te maken van enig chemisch middel of behandeling.  
De viura is een witte druivensoort die niet alleen in de Rioja, maar ook in bijna heel Spanje voorkomt. Hij komt oorspronkelijk uit Aragón. Daar wordt hij macabeo genoemd. De druif geeft de wijn een lichte kruidigheid. De viura kan goed tegen hitte en droogte en voelt zich daarom thuis in de Rioja.  

El cosmonauta Misión a Marte (de kosmonaut missie naar Mars). 
Het eerste deel van de originele naam dankt de wijn aan het fictieve personage dat ieder jaar van het balkon van het gemeentehuis van Lanciego afdaalt als de patroonsfeesten beginnen. Alle patroonsfeesten in de dorpen in de provincie Alava hebben een karakteristiek personage en in Lanciego is het een kosmonaut die uit de hemel neerdaalt tussen de feestende bevolking. Aan dit personage hebben Itxaso en Gorka een hommage willen brengen. Het tweede deel van de naam van de wijn "Misión a Marte" dient om  aan te geven dat El Mozo de bedoeling heeft gehad op een andere planeet te komen met de productie van deze wijn. Er is leven buiten de aarde.

Verwerking 
De witte druiven van deze wijn zijn, net als rode wijn, spontaan mét hun eigen (wilde) gisten en schillen vergist.Tijdens de gisting worden de schillen niet gescheiden van de most. De schillen zijn bij de most gebleven. Daardoor is de wijn oranje van kleur geworden, vandaar de naam. 
De schillen van de druiven geven niet alleen een amberkleur aan de wijn maar ook tannines. Daarom zitten er ook (meer) tannines in de orange wijn dan in de meeste witte wijnen.. 
De smaak van een orange-wijn is uiteraard anders dan die van een 'gewone' witte wijn. Doordat de schillen, pitten en steeltjes meegisten is de wijn steviger, droger en robuuster. En omdat de wijn zo natuurlijk mogelijk gemaakt wordt is hij ook wat oxidatief.  
Orange-wijnen worden al eeuwenlang gemaakt en komen oorspronkelijk uit Georgië, maar worden inmiddels op meer plaatsen op de wereld gemaakt; meestal zo natuurlijk mogelijk.
Van deze wijn uit 2021 zijn 1735 flessen gemaakt. 14,5% alc.
Doordat orange-wijnen meer tannines bevatten, is hij ook langer houdbaar. 
De kurk is afgedekt met lak.

Proefnotities 
 

Wijn en spijs
De wijn kan het beste niet te koel (op 10-12° C) geserveerd worden. 

Artikelnummer
37.06.21; zie verder "bestellingen". 

Foto
Het beeld is goed; de kleur is oranje i.p.v. rood op deze foto. Binnenkort passen wij de foto aan.