36.11. Hacienda Vitulia Barrica wit 2016

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 90% albillo mayor en 10% tempranillo blanco. De albillo druiven komen uit de eigen, meer dan 100 jaar oude wijngaarden met een laag rendement. De wijnstokken groeien in struikvorm, laag bij de grond, meestal op hellend terrein. Zij worden ecologisch bewerkt. De bodem is gevarieerd en bestaat deels uit kalkhoudende, arme grond en een zanderige ondergrond.
De albillo mayor is een zeldzame, inheemse, witte druivensoort die voorkomt in de Duero-vallei. Hij wordt in de 16e eeuw voor het eerst vermeld. Het is geen synoniem voor de albillo real (ander DNA). Uit een Spaans onderzoek in 2012 is gebleken dat de albillo mayor en de blauwe benedicto de 'ouders' van de blauwe tempranillo zijn.
De tempranillo blanco is een (spontane) witte mutant van de blauwe tempranillo; hij heeft 97,8% van het DNA gemeen met de blauwe variant. De witte variant werd voor het eerst in 1988 in de Rioja in een wijngaard ontdekt. De mogelijkheid bestaat dat de oorzaak van deze bijzondere mutatie ligt bij de 'ouders' van de blauwe tempranillo: de witte albillo mayor en de blauwe benedicto.

Verwerking 
De druiven zijn met de hand geoogst in kleine (10 kg) bakken en bij binnenkomst in de verwerkingruimte geselecteerd. Zowel de alcoholische als de malolactische (melkzuur) gisting hebben plaatsgevonden in "barricas" (225 litervaten) van Frans eikenhouten. Daarna heeft de wijn nog 3 maanden in dezelfde vaten gerijpt en vervolgens op fles. 12,5% alc.

Herkomstbenaming 
In Ribera del Duero mogen geen witte en mousserende wijn gemaakt worden met D.O. Zij mogen alleen gemaakt worden met de V.T. Castilla y León. Opmerkelijk want de witte albillo mayor is waarschijnlijk de oudste druivensoort in dit gebied en hij mag wel (mede) gebruikt worden om rode wijnen te maken.

Proefnotities 
Bleekgeel. Bloemig, fruitig (wit fruit), noten. Fruitig (citrus, perzik, ananas), kruidig, toast met zeer zachte zuren. Evenwichtig met frisse afdronk.

Wijn en spijs  
De wijn kan het beste op 10-12° C geserveerd worden als maaltijdbegeleider bij gevogelte, pasta- en rijstgerechten, bewerkte vis en paté.

Artikelnummer  
35.11.16; zie verder bij "bestellingen"