35.03. Marsilea M Bobal rood 2021

Wijnsoort

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 100% bobal uit wijngaarden op 900 tot ruim 1000 meter hoogte bij Sinarcas, Alto Turia, in het noorden van Valencia. Marsilea bezit 41 hectare wijngaarden beplant met bobal. De oude wijnstokken zijn traditioneel in lage struikvorm aangeplant en moeten met de hand geoogst worden. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcoholpercentage laag.
De bobal is een oude, blauwe, Spaanse druivensoort die zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw in Valencia. De naam komt van het Latijnse bovale, de vorm van de kop van een stier. Het is een van de meest aangeplante druivensoorten in Spanje, maar komt vrijwel alleen voor in de Levante. Hij heeft een harde schil en is goed bestand tegen vorst, hitte en ziektes. Hij bevat behoorlijk veel zuren, kleur en tannines en veel resveratrol (polyfenol). Bij deze druivensoort is de gebruikte kloon (leeftijd) essentieel. Ten tijde van de bulkwijnen zijn er klonen ontwikkeld die zorgen voor veel gewicht (grote druiven), hetgeen de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt.

Verwerking   
De druiven zijn in september en oktober 's morgens vroeg als het nog koel is met de hand geoogst. Na een schilwerking van 2 à 3 dagen op 10° C, loopt de temperatuur op tot 26° C. Tijdens de gisting met de eigen gisten in roestvrijstalen tanks worden 4 à 5 bâtonnages toegepast. De malolactische gisting duurt 20 tot 30 dagen. 12,5% alc.

Ecologisch en vegan 
De wijn is ecologisch gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana en geschikt voor veganisten.

Proefnotities 
Kersenrood. Rijp (bos)fruit, kersen, kruiden, bloemen en mineralen. Evenwichtig. Fris, smaakvol met een bittertje.

Wijn en spijs  
Bij voorkeur drinken op 16° C, bij warm weer koeler.  
De wijn past goed bij (Valenciaanse) paella of andere rijstgerechten met bijv. paddestoelen, lamsvlees, barbecue, maar is ook een goede aperitiefwijn. Genietbaar: 2018 - 2023.

Vermeldingen   
De lekkerste omfietswijnen 2019 (oogstjaar 2017): "Gezellig rustiek met landelijke, kruidige geuren en vleugjes dure tabak tussen het rijpe rode fruit. Zacht, zwoel en verleidelijk. En zolang we het niet doorvertellen ook nog onbekend en daardoor spotgoedkoop"- Nicolaas Klei.  
Elsevier nr. 25/2018 (oogstjaar 2017): "Gezellig rustiek. De druif bobal komt al eeuwen voor in Utiel-Requena, Valencia en nog wat buurgebieden in Oost-Spanje, en al die eeuwen heeft niemand ooit iets vriendelijks over 'm gezegd. Onbehouwen uitschot, slechts geschikt voor zure bulkwijn. Rustiek, zeiden mensen met gevoel voor diplomatie. Zuur, maar niet duur, lalde de prijsbewust innemer. Maar verfrissende zuren hebben zo hun verdiensten, zeker in zo'n warm klimaat, waar de druiven alras te rijp worden en de wijn log. En als bobal in een goede wijngaard staat en je doet een beetje je best, door 'm goed te snoeien, dan is-ie nog steeds rustiek, maar wel gezellig rustiek, met landelijke, kruidige geuren en vleugjes dure tabak tussen het rijpe rode fruit." Nicolaas Klei.  
Elsevier nr. 49/2017 (oogstjaar 2016): Wijngids. De (60) beste wijnen 2017. Licht rood onder 10 euro: "Druif bobal, eeuwen bescheiden, is door enkele bijzondere wijnmakers ontdekt. Eindelijk. Maar nu is het nog even ons geheim. Geurend naar kruiden, tabak, rood fruit. Zacht met pit. Bij: Paella uit Valencia." Nikolaas Klei

Artikelnummer 
35.03.21; zie verder bij "bestellingen".   
EAN 8 437007 880533