41.13.19 Prohom Experientia rood ecologic 2020

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven, en wel 60% garnaxa negra, 20% cariñena , 10% syrah en 10% cabernet sauvignon-druiven van diverse percelen in de wijngaarden van Coma d'en Bonet.
De blauwe garnacha tinta (garnatxa negra) is van Spaanse 
(Aragonese) oorsprong. Het is de belangrijkste druivensoort in Cariñena. Wereldwijd is het de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen hitte en kou. Op arme grond en met een geringe opbrengst, kan hij de basis zijn voor uitstekende wijnen. Een druivensoort met veel suiker en dus veel alcohol. Tot 19% zelfs!
De blauwe cariñena is ook van Aragonese/Spaanse oorsprong. Hij werd in Cariñena mazuela genoemd, in Priorat en Terra Alta samsó. De druivensoort komt uit Cariñena, alhoewel er daar slechts 6% van de wijngaarden mee beplant is. Het is een druivensoort die houdt van hitte, zon en droogte. De druiven hebben een diepe, blauwzwarte kleur, veel tannine en een hoge concentratie zuren en zoet. Het is een productieve druivensoort die rijke, krachtige, diepgekleurde wijnen kan opleveren, mits hij voldoende getemd wordt. Daarom is hij geliefd als mengwijn. 
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Is hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar Frankrijk gebracht of komt hij voort uit de twee Franse druivensoorten dureza en mondeuse blanche? Hij heeft een warm en droog klimaat nodig. Het is een sterke druif met een dikke schil die voor veel kleur en tannine zorgt. 
De cabernet sauvignon is een blauwe Franse druivensoort die is ontstaan door een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc en zijn oorsprong vindt in de Medoc. Hij doet het goed in de hoger gelegen wijngaarden.

Verwerking 
Deze rode wijn is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde, rijpe, gezonde druiven in de eigen ecologisch gecertificeerde wijngaarden. De druivensoorten zijn gescheiden spontaan gegist met de eigen natuurlijke gisten in roestvrijstalen tanks. Daarna zijn de cuvee's samengevoegd en is de wijn gedurende 10 maanden gerijpt op eikenhouten vaten van 500 liter van nieuw Frans eikenhout. De wijn is niet geklaard en slechts licht gefilterd en afgevuld in een fles met kunststofkurk. 14,5% alc.

Proefnotitie 
Droge, aromatische, rode wijn. Pruimenrood met granaatkleurige nuances. Rijp. Mooi evenwicht. Balsemachtig. Volle, lange afdronk. Zal nog verderrijpen op fles. Nog 3-4 jaren genietbaar.
Absoluut een prachtige eetwijn. Past goed bij rood vlees, gegrild vlees en kaas.
Bij voorkeur niet te warm serveren (15-16° C). 

Vermelding  
Grenache du Monde: 2019 goud..
Concurs Internacional 2017 Gilbert & Gaillard: Gold

Artikelnummer  .
41.13.20. zie bij "bestellingen".  

Oogstjaar 2019 ook verkrijgbaar in magnum-formaat 
EAN 8.422511.900198