41.03. DarDell rood Eco 2021

Wijnsoort

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 80% garnacha tinta/negra met 20% syrah druiven uit de eigen wijngaarden van Coma d'en Bonet bij Gandesa die ecologisch gecertificeerd zijn en bewerkt worden. 
De blauwe druivensoort garnacha tinta is ook van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Het is de belangrijkste in het wijngebied Cariñena, maar ook in Terra Alta en hij is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen hitte en kou. 
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Is hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar Frankrijk gebracht of komt hij voort uit de twee Franse druivensoorten dureza en mondeuse blanche? Hij heeft een warm en droog klimaat nodig. Het is een sterke druif met een dikke schil die voor veel kleur en tannine zorgt. 

Verwerking 
Deze rode wijn is gemaakt van rijpe, gezonde druiven die spontaan gegist zijn met de eigen natuurlijke gisten gedurende 15 dagen op 23°C. in roestvrijstalen vaten. De wijn is bewust niet geklaard en slechts zeer licht gefilterd. Tot slot is de wijn afgevuld in een fles met kunststof kurk. 14% alc.

Proefnotitie 
Soepele, smaakvolle, droge rode wijn.  
Donker kersenrood. Frisse aroma's van rijp donker fruit met kruiden. In de mond veel fruit, frisheid en kruidigheid. 
Een ideale aperitief wijn, maar hij past ook goed bij pasta, salades, groentes en meer.
Serveren op 14-18° C. (afhankelijk van de tijd van het jaar. 
Genietbaar gedurende de komende 2 jaren.

Vermelding 
Concurs de Vins de la D.O. Terra Alta 2022: DarDell negre 2021; beste wijn in de categorie; jong rood zonder houtrijping. 
Elsevier Weekblad 2023-47, 25-11-2023: De 60 beste wijnen van 2023, Categorie Stevig rood onder de 10 euro: DarDell rood 2021, Coma d'en Bonet (Terra Alta): "De kersenfruitige druif grenache maakte Châteauneuf beroemd, en is van oorsprong Spaans. Hij danst met 20 procent peperige Franse syrah een ballet dat in Châteauneuf handen vol tientjes zou kosten." Nicolaas Klei. 

Artikelnummer  
41.03.21; zie bij "bestellingen".. 
EAN 8422511900105