01.33. Almonac Consagrar rood

Wijngaarden
Deze wijn is gemaakt van 100% garnacha tinta uit de eigen wijngaard La Somera aan de voet van de Sierra de Algairén bij Almonacid op 600 meter hoogte. De wijngaard was 100+ jaar oud; het rendement ligt zéér laag.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is van Spaanse (en zelfs Aragonese) oorsprong. Hij is in veel Spaanse gebieden aangeplant.
Het is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn en de belangrijkste in Cariñena. Hij is goed bestand tegen hitte en kou en heeft een relatief hoog zoetgehalte en weinig kleur. Op arme grond en met een geringe opbrengst kan hij de basis zijn voor uitstekende wijnen.

Verwerking
De laat geoogste (november) druiven zijn zorgvuldig, handmatig geoogst. Voor de gisting zijn de druiven ontsteeld. De wijn is vergist op 25°C. Daarna heeft de wijn gedurende 20 jaar gerijpt op vaten van 800 tot 1000 liter van Amerikaans eikenhout. 15% alc.

Proefnotities
Mahonie kleur. Diepe, intense geur met aroma's van noten en vijgen. Rijke, volle smaak. Krachtige, lange afdronk.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste onder de kamertemperatuur (12 - 17° C) worden geserveerd.
Hij past goed bij desserts, paté, (gedroogde) ham, noten, kazen (blauwader of oude) of als maaltijdafsluiter.
Deze wijn is ook na opening lang genietbaar.
 

Bewaaradvies
Koel bewaren; mocht de wijn warmer bewaard worden, dan bij voorkeur rechtop zetten. Doordat aan deze wijn geen sulfiet is toegevoegd en wat restzoet bevat, kan hij bij meer dan 20° C gaan nagisten op de fles.

Artikelnummer
01.03.75; zie verder bij "bestellingen"; nieuw etiket, Zeer beperkt leverbaar.