01.12. Viña Vadina Garnacha rosé 2018/2019

Wijnsoort

Frisse, fruitige, karaktervolle rosé van leksap van garnacha tinta.

Wijngaarden 
De 100% garnacha-druiven komen uit de eigen wijngaard Camino de Epila aan de voet van de Sierra de Algairén op 550 m hoogte. De stokken groeien solitair, laag bij de grond en moeten met de hand worden geoogst.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is  van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Hij is in veel Spaanse gebieden aangeplant. Het is de belangrijkste in Cariñena en wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen hitte en kou en heeft relatief weinig tannines en een laag zuurgehalte, waardoor hij zeer geschikt is voor het maken van fruitige rosé wijnen.

Verwerking 
De druiven zijn met de hand geoogst en voor de verwerking  ontsteeld. De wijn is gemaakt van sangrado van de most na een korte schilweking (18 uur). De koele gisting heeft plaatsgevonden in ondergrondse tanks. De wijn heeft geen malolactische gisting ondergaan. 13% alc.
Sangrado is het sap dat vrijkomt door het eigen gewicht van de druiven. De druiven  kneuzen en persen zichzelf op een milde en zachte manier, waardoor er most ontstaat met fijne tannines en een verfijnd aroma. De opbrengst van deze methode is laag. Wijn gemaakt van "sangrado" wordt lekwijn genoemd.

Proefnotitie 
Diepe rosé kleur. Fris, fruitig met veel rood fruit (aardbeien en frambozen), bloemen (rozen) en frisse zuren. Smaakvol. Sappig en aangenaam.

Wijn en spijs  
Deze rosé lekwijn kan het beste gekoeld, maar niet té koud (8° C) worden geserveerd als aperitief of maaltijdbegeleider bij pasta- en rijstgerechten, groenten, wit vlees, tonijn en paddestoelen.

Vermelding  
Perswijn, nummer 4/11: ****; "frambozen spetteren het glas uit, bloemen, geurig en krachtig, droog, bitters, karaktervol"

Artikelnummer 
01.12.18 of 01.12.19; zie verder onder "bestellingen".