01.12. Viña Vadina Garnacha rosé 2023

Wijnsoort

Wijngaarden 
De 100% garnacha-druiven komen uit de eigen wijngaard Camino de Epila aan de voet van de Sierra de Algairén op 550 m hoogte. De stokken groeien solitair, laag bij de grond en moeten met de hand worden geoogst.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is  van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Hij is in veel Spaanse gebieden aangeplant. Het is de belangrijkste in Cariñena en wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen hitte en kou en heeft relatief weinig tannines en een laag zuurgehalte, waardoor hij zeer geschikt is voor het maken van fruitige rosé wijnen.

Verwerking 
De druiven zijn met de hand geoogst en voor de verwerking  ontsteeld. De wijn is gemaakt van sangrado van de most na een korte schilweking (12 uur). De koele gisting heeft plaatsgevonden in ondergrondse tanks. De wijn heeft geen malolactische gisting ondergaan. 13% alc.
Sangrado is het sap dat vrijkomt door het eigen gewicht van de druiven. De druiven  kneuzen en persen zichzelf op een milde en zachte manier, waardoor er most ontstaat met fijne tannines en een verfijnd aroma. De opbrengst van deze methode is laag. Wijn gemaakt van "sangrado" wordt lekwijn genoemd.

Proefnotitie 
Rosé kleur. Fris, fruitig met rood fruit (aardbeien en frambozen), bloemen (rozen) en frisse zuren. Smaakvol. Sappig, aangenaam, met pit.

Wijn en spijs  
Deze rosé lekwijn kan het beste gekoeld worden geserveerd als aperitief of maaltijdbegeleider bij pasta- en rijstgerechten, groenten, wit vlees, tonijn en paddestoelen.

Vermeldingen  
Perswijn, nummer 4/11: ****; "frambozen spetteren het glas uit, bloemen, geurig en krachtig, droog, bitters, karaktervol"   
Elsevier Thema: Nov. 2006. De wijnkaart van Klei: "Spanje. Niet alleen in de supermarkt, ook bij een specialist als Adrienne van Gils is voor zeer weinig geld het nieuwe Spanje te koop, in rood rosé en wat wit."   
Perswijn, nummer 4/2006: **** Oogstjaar 2005. "romig en krachtig, kersen en frambozen, stevige smaak, bitters, wel tikje zoet."
Elsevier Magazine 27-8-2005: Een bezuinigingsrondje. Zes flessen van ongekende kwaliteit. Oogstjaar 2004. "van puur garnacha ... Vol vrolijk kersenfruit; ook weer een mondvol en toch heel helder en levendig. Rosé die echt wijn is." Zie ook wit en rood van dit wijnhuis. 

Artikelnummer 
01.12.23; zie verder onder "bestellingen".