01.19. Viña Vadina Cariñena rood 2017

Wijnsoort

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van een selectie van de beste cariñena-druiven uit de 5 hectare grote, eigen wijngaard Pago de Cahizpelao aan de voet van de Sierra de Algairén op 650 meter hoogte. De druiven komen van 36 jaar oude wijnstokken met een rendement van 2 kg per wijnstok).  
De blauwe druivensoort cariñena is van Aragonese/Spaanse oorsprong. Hij werd in Cariñena mazuela genoemd. De druivensoort komt uit Cariñena, alhoewel er daar slechts 6% van de wijngaarden mee beplant is. In Priorat wordt hij samsó genoemd. Het is een druivensoort die houdt van hitte, zon en droogte. De druiven hebben een diepe, blauwzwarte kleur, veel tannine en een hoge concentratie zuren en zoet. Het is een productieve druivensoort die rijke, krachtige, diepgekleurde wijnen kan opleveren, mits hij voldoende getemd wordt. Daarom is hij geliefd als mengwijn.

Verwerking 
De druiven zijn handmatig geplukt bij volledige rijpheid. De geselecteerde druiven zijn ontsteeld. De gisting heeft plaatsgevonden in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De wijn heeft daarna 12 maanden gerijpt op (gebruikte) vaatjes van Frans eikenhout en daarna op fles.14,5% alc.

Proefnotitie 
Diep kersenrood. Krachtig en stevig. Fris, fruitig en kruidig. Rijke smaak. Veel tannines en zuren. Geconcentreerd. Karaktervol.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 15 – 18° C worden geserveerd. 
Hij past bij stevige vlees- en wildgerechten, worst en ham. 
De wijn is niet geklaard en zal derhalve (natuurlijk) bezinksel vormen.

Vermelding 
Perswijn 2016/5 (oogstjaar 2014). Notities Aragón:  **** "intens, balsamico, zwarte olijven, dik en smaakvol, donker, warm en stoer, eigenzinnig."

Artikelnummer 
01.19.17; zie verder onder "bestellingen".