El Lagar de Moha

Klein familie wijnhuis in Rueda waar bijzondere, witte kwaliteitswijnen worden gemaakt.

Ecologisch werkend familiebedrijf
El Lagar de Moha is opgericht door Ángeles Ortega en Alberto Moro. Het is een jong familiebedrijf met eigen wijngaarden rond Rueda en Nava del Rey dat ernaar streeft de best mogelijke wijnen te maken.
De familie Moro is al generaties lang verbonden met de wijnbouw in Rueda en Alberto is tussen de wijngaarden en in de ondergrondse wijnkelders opgegroeid. Uit deze verbondenheid is zijn passie voor wijn ontstaan en deze passie heeft hem en zijn vrouw ertoe gebracht hun eigen persoonlijke en familie project te ontwikkelen. 
Zij willen de best mogelijke wijn maken en zijn gepassioneerd ecologisch. Zij geloven dat zij de biodiversiteit van het ecosysteem van de wijnstok in evenwicht moeten houden om hun wijn gezonder te maken voor de menselijke consumptie en dat de wijn zó de goede authentieke eigenschappen van de druif en zijn bodem tot uitdrukking brengt. De bodem van de wijngaarden bevat zelfs geen minimale hoeveelheid chemische middelen en is bezaaid met grote ronde keien die de drainage bevorderen zodat de schimmelstress vermindert. Ook de filosofie bij de verwerking van de druiven berust op minimale interventie. En de druiven worden vergist met de eigen, wilde gisten.

Wijngaarden
De 14 ha wijngaarden liggen op 700 meter hoogte in het wijngebied Rueda met een continentaal klimaat. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei met rond keien. Deze keien zorgen voor een goede drainage waardoor de schimmelstress vermindert. De wijngaarden zijn beplant met verdejo soorten die minder productief zijn, d.w.z. minder kilo's druiven opleveren, maar wel van hogere kwaliteit zijn. Kwantiteit wordt opgeofferd aan kwaliteit. Er worden geen bestrijdingsmiddelen noch chemische insecticiden en kunstmest gebruikt. Ze gebruiken natuurlijke en biodynamische preparaten om de gezondheid en de kwaliteit van de druiven te optimaliseren. 
Naast verdejo hebben ze sauvignon blanc en godello aangeplant.  
De witte verdejo is de "eigen" druivensoort van Rueda en sinds de 11e eeuw in Rueda aangeplant en is hoogstwaarschijnlijk van oorsprong Mozarabisch. Hij vindt op een bodem met keien en in het landklimaat met koele zomernachten gunstige klimatologische omstandigheden voor zijn ontwikkeling. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens het rijpen zijn essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de wijn. 
Sauvignon blanc is een druivensoort die afkomstig is uit het Loire gebied in Frankrijk, die zich perfect gedijt onder de klimatische omstandigheden van het gebied en aan de wijnen een bloemige component toevoegt met aroma's van grapefruit en passievrucht. 
Godello: een druivensoort uit Galicië en Bierzo waarvan aromatische wijnen met veel body gemaakt kunnen worden.

Wijnhuis
Ángeles en Alberto hebben - naast en als onderdeel van het maken van de beste wijnen - nog een doelstelling: een wijnhuis naar hun eigen wensen bouwen. Daarom zijn ze een groot huis aan het verbouwen, een wijnhuis uit de 17e eeuw middenin het centrum van Rueda waarin ze niet alleen het traditionele karakter maar ook de nieuwste technologieën willen verenigen zonder iets van zijn charme verloren te laten gaan.

Sapientia
De wijnen dragen de naam Sapientia (Latijns: wijsheid). 
"El tiempo te da la sabiduría" (tijd geeft je wijsheid) is de boodschap die Ángeles en Alberto met het etiket hebben willen overbrengen. 
De tijd (wordt weergegeven in de klok die in de fiets zit) geeft je wijsheid (Sapientia in het Latijn).

Wij importeren/verkopen de Sapientia Verdejo-wijn van dit wijnhuis sinds 2020.

Naam Beschrijving
39.01. Sapientia Organic Verdejo wit 2019 Frisse, droge, aromatische witte wijn van 100% verdejo uit gecertificeerd organische wijngaarden. afbeelding wijnfles Sapientia Verdejo