Rodríguez Sanzo

Familiewijnbedrijf in Valladolid dat in de belangrijkste Spaanse herkomstgebieden zelf wijn maakt.

afbeelding wijnhuis Rodriguez Sanzo
Wijnhuis Rodriguez Sanzo

Rodriguez Sanzo
Oenoloog Javier Rodriguez Sanzo en zijn vrouw hebben een wijnbedrijf in Valladolid met wijngaarden en microbodegas in 9 Spaanse wijnherkomstgebieden. Zijn overgrootvader, Pedro León uit Navarra, legde de eerste wijngaarden aan in Nava del Rey (Rueda). Ook de familie van zijn moeder had wijngaarden in Rueda. Javier studeerde o.a. in Valladolid en de Rioja en werkte in Arribes en in de Rioja, maar hij zette zijn eigen bedrijf op in Valladolid om op meer plaatsen zijn 'eigen' wijn te (kunnen) maken. Hij werkt in alle wijngaarden duurzaam, soms biodynamisch (voor zover bewezen effectief). Sommige wijngaarden zijn ecologisch, andere niet. 

Vanaf 2003 maakt Javier zijn kwaliteitswijnen van o.a. verdejo en tempranillo druiven uit 80 hectare eigen wijngaarden en uit wijngaarden die hij controleert en waarvan de druiven onder zijn supervisie worden geoogst. Hij maakt rode, rosé en witte stille en halfmousserende wijnen in Rueda, Toro, Ribera del Duero, Bierzo, Rías Baixas, Navarra, Priorato, La Rioja, Jumilla en Castilla y León, op zo natuurlijk mogelijke wijze en meestal met de natuurlijke gisten.  

Frizzante
Javier is een veelzijdig oenoloog die in 2011 besloot de eerste Spaanse Frizzante te maken (volgens de Charmat methode) van de verdejo en daarna een rosé en rode van de tempranillo (uit Toro). Omdat binnen de regelgeving van de D.O. Toro en D.O. Rueda geen wijnen met slechts 9½ of 10% alcohol gemaakt mogen worden, hebben de Frizzantes de V.T. (Vino de la Tierra de) Castilla y León als herkomstbenaming.

Vermelding
Op 16 de december 2013 is Rodríguez Sanzo door de gids Vivir el Vino uitgeroepen tot Mejor Bodega del Año (Beste Bodega van het jaar 2014)